Afbeelding
De Stichtse Rijnlanden

Onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater op de Utrechtse Heuvelrug

5 juli 2020 om 16:21 Natuur en milieu

BUNNIK Met ingang van 1 juli 2020 geldt op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug een verbod op het onttrekken uit oppervlaktewater. Deze gebieden zijn voor hun wateraanvoer volledig afhankelijk van neerslag en kwel. Om het oppervlaktewater zo lang mogelijk vast te houden, het verder droogvallen van sloten en daarmee gepaard gaande problemen met de waterkwaliteit te voorkomen, is het niet langer toegestaan om water uit sloten en weteringen te onttrekken.

Het gebied waarop het verbod van toepassing is, is te zien op de kaart. Het gaat om de sloten en weteringen waar geen aanvoer van water uit de Nederrijn of de Lek mogelijk is.

Voor het grootste deel van het gebied van De Stichtse Rijnlanden is nog wel aanvoer van water mogelijk en geldt het onttrekkingsverbod niet.

Het onttrekkingsverbod ging woensdag 1 juli, voor onbepaalde looptijd. Het waterschap controleert op naleving van het verbod. 

Door de hoge temperaturen en de verdamping neemt het waterverbruik toe, terwijl er steeds minder water beschikbaar is. Spaarzaam en zorgvuldig omgaan met onze kostbare zoetwatervoorraad wordt dan ook steeds urgenter. Het waterschap heeft eerder al een beroep gedaan op agrariërs in het hele gebied om het beregenen van hun percelen onderling af te stemmen.

DROOGSTE VOORJAAR OOIT Na twee uitzonderlijk droge maanden, is er in juni op veel plaatsen neerslag gevallen. Dit heeft een beetje geholpen, maar het neerslagtekort is nog groot. De droogte is het gevolg van extreem weinig neerslag in combinatie met een uitzonderlijk hoge verdamping. Het voorjaar kende bijzonder weinig regen, terwijl de verdamping bijzonder groot was door het record aantal zonuren in combinatie met de harde, droge wind in maart. Deze combinatie maakt de situatie nu zo bijzonder en is de belangrijkste oorzaak van de droogte nu.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met het klantcontactcentrum van het waterschap, (030) 209 7361.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie