Afbeelding
ANP Foto

Boeren op initiatief van Edenaar onderweg naar Den Haag

1 oktober 2019 om 13:00 Natuur en milieu

EDE Een grote groep boeren is in het holst van de nacht per trekker vertrokken naar Den Haag om te demonstreren. De boeren zijn boos op politici, media en activisten die volgens hen ,,de afgelopen jaren een negatief beeld over boeren hebben geschetst.” De actie is op touw gezet door Edenaar Bart Kemp. Op zijn initiatief zullen dinsdag naar verwachting zo’n 15.000 boeren van zich laten horen tijdens het protest. EdeStad heeft contact met Isja Visser (Lunteren) en Tijs Achterstraat (Bennekom) die meerijden in de stoet. 

De redactie selecteert voor de lezer regelmatig spraakmakende verhalen uit andere nieuwsbladen van BDUmedia. Vandaag dit artikel van EdeStad.nl

,,Wij zijn als landbouw de enige sector die voorop loopt als het gaat om vermindering van stikstof en ammoniak'', zegt Tijs Achterstraat uit Bennekom. ,,Maar de afgelopen jaren stapelen negatieve berichten en strengere regelgeving elkaar op. Dat D66 de veestapel wil halveren is de druppel. We merken dat de burger en politiek Den Haag steeds verder van ons af staan en niet ziet hoe innovatief en toonaangevend deze sector is. Nederland heeft voor de gehele wereld een voorbeeldfunctie op het gebied van landbouw maar hier krijgen we geen waardering. Sterker nog, voelen we ons in de kou gezet. Dus Nederlanders kom naar de boer, en koop Nederlandse producten'', aldus de Bennekommer vanuit de stoet. 

NIET ONDERSCHATTEN Pieter Bos uit Ederveen doet ook mee aan de boerenactie. ,,We moeten een statement maken richting Den Haag'', zegt hij. ,,Het is belangrijk dat de boer meer respect krijgt. We moeten als Nederlandse samenleving niet onderschatten dat de agrarische sector de stille motor is van de Nederlandse economie.''

De gemeente Den Haag heeft laten weten 75 tractoren onder voorwaarden toe te laten tot het Malieveld in het centrum van de stad. Andere boeren moeten hun landbouwvoertuig parkeren bij het stadion van voetbalclub ADO Den Haag of op het strand van Scheveningen. Achterstraat: ,,Vanaf Maarsbergen waren er de snelweg opgegaan. Nu zitten we op de elf. Het duurt even, maar we hebben het er zeker voor over. We moeten nu ons nu laten horen.''

NEGATIEF BEELD De boeren demonstreren omdat ze boos zijn op de politiek, maar ook op de samenleving. ,,De afgelopen jaren hebben politici, media en activisten een negatief beeld over boeren geschetst. Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf", stellen ze op de speciaal opgerichte website www.agractie.nl. Verder wordt gedemonstreerd onder meer tegen de gedwongen inkrimping van de veestapel, voor onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof en voor duidelijkheid over het landbouwbeleid op de lange termijn.

Bekijk hieronder de video vanuit de stoet 

Drukste ochtendspits ooit
Op de Nederlandse wegen stond rond rond acht uur in totaal 1050 kilometer file. Het is volgens de ANWB de drukste ochtendspits ooit. De files zijn vooral een gevolg van boeren die in hun voertuigen op weg zijn naar Den Haag om daar te protesteren. Maar er zijn ook enkele ongelukken geweest en de regen speelt een rol. Het is onder meer druk op de A12 tussen Den Haag en Utrecht. Daar staat in totaal ongeveer 50 kilometer file. Op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam staat ruim 40 kilometer file. Voor het Malieveld in Den Haag (A12) is de vertraging voor het verkeer vanaf Zoetermeer een half uur.

IN GESPREK Minister van Landbouw Carola Schouten woont de demonstratie op het Malieveld bij en wil ook in gesprek gaan met de boeren. Ook Kamerleden, onder wie Jacco Geurts (CDA) en Tjeerd de Groot (D66) zijn van plan te komen. De Groot zette onlangs veel kwaad bloed bij de landbouwsector toen hij een pleidooi hield voor halvering van de veestapel.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie