De drie fotografen en natuurliefhebbers, vlnr Frank Terstappen, Giel van Velsen en Hans Peeters.
De drie fotografen en natuurliefhebbers, vlnr Frank Terstappen, Giel van Velsen en Hans Peeters. Onbekend

Natuurgenieten in Odijk

1 maart 2024 om 14:30 Natuur en milieu

ODIJK In een volle zaal, beschikbaar gesteld door ‘t Wapen van Odijk, gaven drie vrienden dinsdagavond een prachtige presentatie van hun beste werk. De avond startte met een inleiding door Hans Peeters, natuurjournalist, die vertelde over ‘Gruttoland’.  

door Lia van der Heijden

Het betrof het verhaal van Murk Nijdam, een Friese boer die een deel van zijn land omgevormd heeft tot een ideale leefomgeving voor weidevogels. Hans Peeters en boer Nijdam raakten bevriend en Peeters schreef een boek geïllustreerd met prachtige foto’s over dit vogelparadijs. Aansluitend nam Giel van Velsen het woord, hij was al jarenlang een fanatiek fotograaf, maar ontdekte na het overlijden van zijn vrouw dat het verblijf in de natuur hem kon helpen bij het verwerken van zijn verlies. Giel presenteerde een klankbeeld met daarbij prachtige foto’s gemaakt in binnen- en buitenland. 

Het lijkt wel of we vergeten zijn hoe mooi onze eigen omgeving is

Tot slot bracht coach en natuurfotograaf Frank Terstappen ons weer terug in het Kromme Rijn gebied waar hij ‘s morgens vroeg op pad gaat om daar de mooiste foto’s te maken, want: ,,Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om in de omgeving op loop- en fietsafstand mooie beelden te kunnen maken.” Frank: ,,Het lijkt wel of we vergeten zijn hoe mooi onze eigen omgeving is.”

De Grutto is onze nationale vogel en wordt de ‘koning van de weide’ genoemd. Na hun overwintering in Senegal broeden er nergens zoveel grutto’s als in Nederland. De laatste jaren echter  gaat het slecht met de weidevogels in ons land en is het belangrijk maatregelen te treffen voor het voortbestaan van deze prachtige vogels. In het Gruttoland van boer Nijdam in Friesland krijgen de vogels alle mogelijkheden om aan te sterken na hun verre tocht vanuit Afrika en hier rustig te broeden. 

PLASDRAS

Boer Murk Nijdam  was 27 jaar toen hij het boerenbedrijf van zijn vader overnam, vertelt Hans Peeters. Nijdam had altijd al een grote liefde voor het boerenbedrijf en voor weidevogels. Als 6-jarig ventje raapte hij al zijn eerste kievitsei. Als jonge boer breidde hij de veestapel uit na de overname van de boerderij en ging meer kunstmest gebruiken tot hij merkte dat er steeds meer weidevogels weg bleven. Hij besloot terug te gaan naar de vroegere manier van boeren, kromp de veestapel in, gebruikte stalmest in plaats van kunstmest en schraapte de bovenlaag van het gras in zijn weiden weg: het zogenaamde ‘plasdras’ ontstond. Dit is voor grutto’s heel belangrijk, de vogels kunnen met de poten in het water voedsel uit de modder halen. 

Het plasdras was meteen een groot succes, honderden vogels streken neer in het gebied. In het Gruttoland zijn inmiddels meer als 132 vogelsoorten waargenomen. Boer Murk bouwde vogelkijkhutten op zijn land om ook anderen te laten meegenieten van het prachtige schouwspel dat al deze vogels bieden. Hans Peeters toont behalve een haarscherpe foto van de grutto nog diverse andere weidevogels: de kluut, de kievit, de tureluur, het visdiefje enz. Hij brengt dan ook vele uurtjes door met fotograferen op het land van zijn vriend Murk. 

DRIE JAAR VOOR DE PERFECTE FOTO

Mede-fotograaf Giel van Velsen toont een prachtige foto van een ijsvogel, het kostte hem drie jaar om dit perfecte shot te maken waarop zijn vrienden jaloers zijn. Behalve foto’s in de directe omgeving van Odijk maakte hij ook opnames in het buitenland, onder meer in Polen en India. ,,Maar”, vertelt Giels, ,,er staat ook een vogelkijkhut in Odijk en er broedt hier in ons dorp ook al meerdere jaren een ooievaarspaar.”

Frank Terstappen geeft als tip om ‘je vast te bijten in het onderwerp’, zo kun je het onderwerp zo mooi mogelijk tot z’n recht laten komen. Bovendien ervaart hij als coach hoe helpend en helend de natuur kan zijn tijdens de wandelingen met clienten. Zijn foto’s tonen mooie sfeerbeelden van de Kromme Rijn, het gebied rondom Langbroek, alles wat op fietsafstand goed te bereiken is. 

In het wapen van Odijk hangt tot 1 juli een foto-expositie van de drie heren en vanaf 8 april zijn er ook foto’s van Hans Peeters te bewonderen in de Huisartsenpraktijk in Werkhoven. 

De avond was zeer geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar. Een bezoeker reageerde bij het weggaan: ,,Het zijn bevlogen sprekers met ieder een eigen verhaal, het gevoel dat ze allen bij mij opriepen was dat je zin hebt om de natuur in te gaan!” 

Eekhoorn in actie.
Steenuil tussen de bloesem.
De Grutto onze nationale vogel, koning van de weide.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie