De Witte Huisjes
De Witte Huisjes Archief BDUMedia/Agnes Corbeij

Kromme Rijn Concert met gevarieerd programma

Muziek

BUNNIK Op zondag 22 mei vindt onder auspiciën van de Stichting Kromme Rijn Concerten een concert plaats door Amarins Wierdsma, viool, Nancy Braithwaite, klarinet, en last but not least de pianist  Bas Verheijden. Het is een zeer gevarieerd programma met werken van Schubert, Bela Bartok, Willem Pijper en Willem Wander van Nieuwkerk, in alle opzichten een hedendaags componist.

Het concert wordt geopend met het meest recente werk, het trio voor viool, klarinet en piano van Willem Wander van Nieuwkerk. De première van deze opdrachtcompositie vond plaats in 2004, in dezelfde dorpskerk waar het onderhavige concert plaatsvindt, uitgevoerd door het Bartok trio, waarvan Nancy Braithwaite en Bas Verheijden toen reeds deel uitmaakten. Het gedeelte voor de pauze wordt afgesloten met de Fantasie in C groot voor viool en piano van Franz Schubert.

Na de pauze worden twee moderne werken ten gehore gebracht, de pianosonate van Willem Pijper (in 1894 geboren in Zeist) en die van Bela Bartok. Willem Pijper was een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aanvankelijk werd hij sterk beïnvloed door de Duitse laat-romantiek, vervolgens voelde hij zich meer aangetrokken door het Franse impressionisme, en later werden Darius Milhaud, Igor Stravinsky en Bela Bartok zijn leidsmannen.

Het concert begint om 15.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.krommerijnconcerten.nl en worden verkocht vanaf anderhalf uur voor de aanvang van het concert bij de Witte Huisjes en een half uur voor het concert bij de ingang van de Oude Dorpskerk. Zoals gewoonlijk houdt Alice van Rossem een inleiding over de uit te voeren werken in de Witte Huisjes vanaf 13.45 uur.

advertentie