Kromme Rijn Concert in het teken van Tweede Wereldoorlog en Holocaust

2 oktober 2016 om 00:00 Nieuws

Op zondag 9 oktober a.s. gaat het nieuwe seizoen van de Kromme Rijn Concerten van start, met twee leden van het ARTO-ensemble - Nancy Braithwaite, klarinet en Amarins Wierdsma, viool -aangevuld met Ella van Poucke, cello en Nicolas van Poucke, piano. Het programma vermeldt werken van Mieczyslaw Weinberg , Erwin Schulhoff en Olivier Messiaen en staat daarmee in het teken van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

Opnieuw presenteren wij aanstormend jong talent. De Nederlandse celliste Ella van Poucke , geboren in 1994, is een van de toonaangevende cellisten van haar generatie. Zij won o.a. de eerste prijs van het Prinses Christina Concours 2008 en in het Isang Yun Internationaal Cello Concours in Zuid Korea in 2015. Op haar tiende maakte zij haar debuut in het Concertgebouw. Nicolas van Poucke is een van de meest veelbelovende pianisten vandaag de dag. Sinds zijn debuut in het Concertgebouw op dertienjarige leeftijd heeft hij opgetreden in alle grote muziekcentra van Nederland. Hij is o.m. winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het Steinway Concours en het Prinses Christina Concours. Amarins Wierdsma is in onze kamermuziekserie inmiddels een bekende naam. Zij heeft deze zomer het vioolconcert van Brahms in Bournemouth uitgevoerd omdat zij daar destijds een prijs heeft gewonnen.

Inspiratiebron voor het kwartet van Olivier Messiaen was een passage uit de Apocalyps waarin de engel het einde der tijden verkondigt. Messiaen wilde niet zozeer de verschrikking van de Apocalyps uitdrukken als wel het vertrouwen dat hij als katholiek had in God. Hij wilde met dit kwartet het oneindige en het tijdloze uitdrukken. Inmiddels beschouwt men dit kwartet tot een van de belangrijkste van de 20ste eeuw.

Zoals gewoonlijk houdt muziekhistorica Alice van Rossem een lezing in de Witte Huisjes achter de kerk van 13.45 - 14.45 uur; aldaar tevens reservering voor in de kerk. Entreeprijs: €20 p.p. Aanbieding: 5 kaarten voor €85. Kinderen beneden 18 jaar en studenten hebben vrije toegang.

Voor meer informatie zie www.krommerijnconcerten.nl Cadeautip: geef een concertkaart!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie