De repetitie van Wijks Vocaal in het Excelsior gebouw in Cothen
De repetitie van Wijks Vocaal in het Excelsior gebouw in Cothen Ali van Vemde

Wijks Vocaal: Händel’s Messiah met vier solisten en Concerto Brabant

6 april 2022 om 19:52 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is een zware muzikale klus, maar op zaterdag 14 mei zal een bijzonder concert worden gegeven in de R.K. Kerk. In de prachtige ruimte van Muziekvereniging Excelsior in Cothen  zijn de repetities in volle gang. Hier vertellen dirigent Bernhard Touwen, voorzitter Bert Melief en koorlid Ellen Abbringh hoe Wijks Vocaal de afgelopen jaren heeft beleefd en wat de toehoorders kunnen verwachten van het concert.

door Ali van Vemde

Voor de zangkoren zijn de afgelopen jaren moeilijk geweest, zo ook voor Wijks Vocaal. Anderhalve meter afstand, niet samen mogen zingen en geen concerten. Toch is tijdens de coronaperiode het contact gebleven. „Online, via Zoom, hebben we toch contact gehouden,” vertelt Abbringh. „Bernhard gaf onder andere colleges over muziekstijlen. In het begin zit je toch in een dip. De repetitieavond is toch altijd een soort uitje.” Touwen vervolgt: „Juist in deze tijd was het belangrijk om toch binding te houden en de muziek levend te houden. Maar ook om plannen te maken voor als het wel weer mag. Zo hebben we gerepeteerd bij De Bosscherwaarden en gaven daar eind september een middagconcert. De mooie akoestiek daar gaf ons een enorme boost. Door samen door te gaan is het verlies in het ledenaantal beperkt gebleven en zijn er inmiddels ook weer leden bij gekomen. Binnen de mogelijkheden wat betreft de coronamaatregelen hebben we de grenzen opgezocht, natuurlijk wel op verantwoorde wijze.”

MESSIAH VAN HÄNDEL Nu het weer mag is gekozen voor een ambitieus koorproject, de Messiah van Georg Friedrich Händel. Hij componeerde dit werk in 1741 in 24 dagen. De Messiah is een oratorium, een soort opera zonder decor, kostuums of verhaal.  De schitterende solo's en koordelen maken dat het stuk al eeuwenlang populair is. Het script bestaat uit bijbelteksten die in drie delen het fenomeen Messiah bezingen: de Profetieën, het Leven en Lijden en de Verlossing. Geen gemakkelijk project, maar ze hebben er ontzettend veel zin in. Op 14 mei zal er de hele dag worden gerepeteerd met het orkest Concerto Brabant met concertmeester Serdar Erkmenis. Vier jonge solisten, die te horen waren op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, zullen de solodelen voor hun rekening nemen. Dat zijn sopraan Jeannette van Schaik, mezzosopraan Lucie van Ree, tenor Ilja Aksionov en bariton Vincent Kusters. Dit concours is een mooie opstap voor zangers die het conservatorium volgen. Dirigent Bernhard Touwen van Wijks Vocaal verzorgt de algehele muzikale leiding.

MOOIE AKOESTIEK De keuze van de locatie is dit keer gevallen op de R.K. Kerk. „De katholieke kerk heeft een goede akoestiek en er zijn meer zitplaatsen. Nu we eindelijk weer een groot concert mogen geven, verwachten we veel publiek. Het is een uitdagend stuk voor de zangers, dat veel zangtechniek vraagt. Met Concerto Brabant, met veel jonge, professionele strijkers, hebben we vaker samengewerkt. We zijn echt muzikale vrienden.”

Via de website www.wijksvocaal.nl kunnen kaarten worden gereserveerd voor dit prachtige concert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie