Groots burenontbijt bij het Burgje Odijk
Groots burenontbijt bij het Burgje Odijk Lia van der Heijden

Groots burenontbijt bij Het Burgje

25 september 2023 om 09:15 Mensen

BUNNIK Tijdens burendag schoven zaterdagmorgen ruim 160 mensen aan bij het ontbijt in ‘Het Burgje’ in Odijk. Voor deze zaterdag werd een afwisselend programma bedacht door een groep van twintig bewoners. Al maanden van te voren waren zij druk met de organisatie van burendag. Het betrof niet alleen een ontbijt maar een heel programma voor jong en oud.  

door Lia van der Heijden

Voor deze ochtend meldden zich zoveel mensen dat de organisatie al vroeg bezig was om alle voorbereidingen te treffen. Gelukkig kon de buurt een beroep doen op het ‘Bunnik aan zet fonds’, een fonds vanuit de gemeente. Het fonds heeft als doel om bewoners te stimuleren een goed plan of idee in te dienen om de wijk te verduurzamen of om  betrokkenheid tussen de bewoners te versterken. Die betrokkenheid werd in deze wijk meteen in de praktijk gebracht. Hoewel er een speciale ‘ontbijtcommissie’ was aangesteld, aangestuurd door Jorine en Barbara, waren er veel mensen actief bezig om voldoende tafels en zitplaatsen voor iedereen te regelen. Er waren maar liefst zeven koffiezetapparaten in bedrijf en er werden pannen vol eieren gekookt.

BAND

De eerste bewoners van deze nieuwe wijk betrokken ruim drie jaar geleden hun huizen. De wijk kenmerkt zich door duurzaamheid en kleinschalig wonen in het groen. Vrijwel iedere huis heeft zicht op het landelijke gebied en er is aandacht besteed aan de historie van het gebied en de archeologische waarde ervan. Bewoners vertellen dat er vanaf het begin veel contact was tussen mensen onderling. Iedereen stond voor dezelfde vragen: Hoe leg ik mijn tuin aan, wie weet er een goede stucadoor, enzovoort. Dit soort zaken schept meteen een band. 

KAR TREKKEN

Toch zijn er binnen een wijk altijd mensen nodig die de kar trekken. Jorine vertelt dat haar buurtgenote Carlijn zo’n persoon is. Carlijn is pas onlangs bevallen van haar zoontje Gijs en moet nog even ontzien worden, maar zij staat al weer 160 eieren te koken. Zij is de drijvende kracht achter veel activiteiten, ze organiseerde bijvoorbeeld een reanimatiecursus voor bewoners en zorgde ervoor dat er een AED in de wijk kwam te hangen. Het jaar rond zijn er veel verschillende mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, bijvoorbeeld  tijdens het ‘Kersenfeest’, waarbij een kersenpitwedstrijd en allerlei kersenlekkernijen centraal staan. Een paar keer per jaar wordt er een ‘bring your own barbeque’ georganiseerd en er is een buurt-app waarin allerlei ideeën worden uitgewisseld. 

Voor deze dag is een kleine groep bewoners al maanden van te voren aan de slag gegaan met de uitwerking ervan. ‘s Ochtends vroeg vertrok al een groep wielrenners voor een rit bij zonsopgang. Daarna vond een wandeling plaats van 5 kilometer rond de Kromme Rijn. In de middag was er een programma voor de kinderen met een skelterrace, schminken en het plaatsen van een insectenhotel. Tot slot vond er aan het eind van de dag nog een ‘Bring your own barbecue’ en silent disco plaats. 

BETROKKENHEID

Duidelijk is dat de betrokkenheid tussen bewoners groot is, iedereen steekt de handen uit de mouwen en bewoners kennen en ondersteunen elkaar. Dit alles bracht deze morgen een gezellige sfeer en veel plezier voor iedereen, waarbij jong en oud van een lekker ontbijt genoten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie