Woonzorgcentrum de Weijer bestaat 1 jaar. Medewerkers Natasja, Ineke, Marjan, Lies en Dominique met bewoners Jan en Wil.
Woonzorgcentrum de Weijer bestaat 1 jaar. Medewerkers Natasja, Ineke, Marjan, Lies en Dominique met bewoners Jan en Wil. Lia van der Heijden

Zorgcentrum De Weijer bestaat 1 jaar

1 oktober 2021 om 19:06 Maatschappelijk

BUNNIK Vorig jaar was het niet mogelijk om Woonzorgcentrum De Weijer in Bunnik feestelijk te openen. De burgemeester en enkele genodigden konden alleen op afstand kennismaken met het woonzorgcentrum. Dit weekend kon het feestje gelukkig wél plaats vinden. Vrijdag 1 oktober bezocht burgemeester van Bennekom De Weijer opnieuw en opende hij het centrum officieel. Voor de bewoners een feestelijke dag, waarop zij samen met hun familieleden konden genieten van gezellige muziek en een heerlijke high tea. 

door Lia van der Heijden

Woonzorglocatie De Weijer maakt onderdeel uit van Quarijn. De Weijer heeft woonzorg voor 14 bewoners met dementie. Het zorgcentrum is kleinschalig, er zijn meerdere huiskamers, een keuken, een grote tuin en iedere bewoner heeft een eigen ruime studio. Het uitgangspunt is dat de bewoner centraal staat en dat de familieleden betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken. Voor de bewoner moet De Weijer als ‘thuis’ voelen.

EITJES ZOEKEN De Weijer ligt midden in het centrum van Bunnik, vlak bij de scholen, de bibliotheek en de winkels. Vanuit de huiskamer hebben de bewoners zicht op de speelplaats van de basisschool, soms houden zij hun hart vast als de kinderen hoog op het klimrek geklommen zijn. Er is bedrijvigheid om hen heen, want nu het weer mogelijk is kunnen de schoolkinderen weer binnen komen. Er is een samenwerking met de Camminghaschool: met feestdagen worden er samen liedjes gezongen en er worden tekeningen gemaakt voor de bewoners. Met Pasen zochten bewoners en scholieren samen eitjes in de tuin. Binnenkort wordt er door personeelsleden een gastles gegeven over dementie op school. Kinderen hebben soms ook een opa of oma met dementie. In het begin moesten de kinderen een beetje wennen aan de bewoners, maar nu is het al meer vertrouwd. 

EEN GROTE FAMILIE Activiteitenbegeleidster Dominique Ramaker vertelt: ,,Het voelt als een grote familie, elke dag is er een van waarde, het is geweldig om de bewoners een fijne dag te bezorgen.” Het personeelsteam bestaat uit een groep van 15 personen. Het is een zelf organiserend team, wanneer iemand een probleem heeft met het rooster bijvoorbeeld, wordt het onderling opgelost. Er is ook geen onderscheid tussen de personeelsleden, iedereen, of het nu de manager is of een verzorgende, pakt mee aan. De sfeer is prettig, dit zorgt er voor dat nieuwe bewoners snel gewend zijn. Door de kleinschalige woonvorm is het mogelijk in te gaan op wensen van de bewoners. Verzorgende Marjan vertelt: ,,We gaan regelmatig een wandeling maken, samen aardbeien plukken of bramen in de tuin, een uitstapje maken naar de Kersenhut, het is fijn om mensen op deze manier te kunnen opvrolijken.” Dominique: ,,Bij alles ligt de nadruk op samen, er wordt steeds rekening gehouden met de autonomie van de bewoner en bij alle beslissingen worden de familieleden betrokken.”

Als ik uit bed stap begin ik met zingen

Bewoonster Wil Helmus is al helemaal gewend in De Weijer. Zij woont sinds januari in het zorgcentrum en is na een aantal jaren in Veenendaal te hebben gewoond weer terug in haar geboorteplaats Bunnik. Zij komt uit een gezin van zes kinderen en is de jongste van de zes. Haar 92 jaar is haar niet aan te zien. Wil vertelt: ,,Ik heb het hier elke dag naar mijn zin, als ik uit bed stap begin ik met zingen.” Ze vertelt dat zij van beweegspelletjes houdt, gymmen en zingen. Het hoogtepunt van de week is de donderdagmorgen, vrijwilliger Heinz komt dan pianospelen en de bewoners zingen enthousiast mee. Iedere week start Heinz met het zingen van Het Wilhelmus, een vast grapje wat mevrouw Helmus natuurlijk erg waardeert. Beide zoons van mevrouw zijn betrokken bij de opvang. Veel familieleden dragen hun steentje bij. Onlangs is er een pergola in de tuin gebouwd door familie, aanstaande zondag wordt er ter gelegenheid van het ‘Leidens ontzet’ hutspot gekookt voor bewoners en personeel door de kinderen van een bewoner. 

SCHAAKMAATJE Ondanks al deze bedrijvigheid is er behoefte aan vrijwilligers, het is erg fijn voor de mensen om individuele aandacht te krijgen. Bewoner Jan zou graag regelmatig willen schaken of dammen. Daarnaast is er behoefte aan een vrijwilliger die met enkele bewoners zou willen koken. Als vrijwilliger kun je altijd terugvallen op de ondersteuning en kennis van de beroepskrachten. De tijdsinvestering is variabel: wekelijks, eenmaal per veertien dagen, in overleg is veel mogelijk. Inlichtingen bij de activiteiten begeleiding van De Weijer.

STUDIO Na een uitgebreide rondleiding door het huis word ik nog meegenomen door mevrouw Helmus om haar studio te bewonderen. Zij is zichtbaar trots op de mooie lichte ruimte, waar enkele door haar zelfgeschilderde schilderijen hangen. De kamer is gezellig ingericht met een zitje, mooie gordijnen en een bijpassende sprei: ,,Uitgezocht door mijn schoondochters”, vertelt mevrouw trots. 

Aan het eind van de kennismaking met bewoners en begeleiding van het zorgcentrum word ik enthousiast uitgezwaaid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie