Max Wouterse bezorgt al ruim twee jaar het Bunniks Nieuws.
Max Wouterse bezorgt al ruim twee jaar het Bunniks Nieuws. Agnes Corbeij

Max Wouterse (14) bezorgt het Bunniks Nieuws om een scooter te kopen

10 februari 2021 om 16:07 Mensen

ODIJK Veel dagbladen werden niet bezorgd begin deze week, maar de bezorgers van Bunniks Nieuws gingen gewoon op pad, door de sneeuw. Zo ook Max Wouterse (14) uit Odijk, glibberend door de sneeuw. 

door Agnes Corbeij

Max bezorgt al zo’n twee jaar het Bunniks Nieuws. ,,Ik wilde graag een extra zakcentje verdienen, dus ben ik hiermee begonnen. Ik loop elke week en doe er iets meer dan een uurtje over. Ik vind het prima om te doen, ik ben lekker buiten.” Nooit eerder bezorgde Max de krant in de sneeuw. ,,Dat is voor het eerst.” Hij heeft er geen moeite mee en loopt gewoon op zijn sneakers.

Max geeft het geld dat hij verdient niet uit. Hij heeft er andere plannen mee. Hij zit op het Houtens, waar hij normaal gesproken op de fiets naartoe gaat. ,,Als ik zestien ben, wil ik een scooter kopen. Ik denk dat dat moet lukken met het geld dat ik verdien met het bezorgen van kranten.”

BOLDERKAR Bijna 200 kranten bezorgt Max in zijn eigen wijk. De kranten liggen in zijn opvouwbare bolderwagen, totdat hij vertrekt. Als eerste duwt hij een krant door de brievenbus van zijn eigen huis. ,,Anders wil ik dat nog wel eens vergeten.” Omdat Max het werk al lange tijd doet, zit er behoorlijke routine in. Hij weet precies waar hij de bolderkar neerzet en hoeveel kranten hij dan moet pakken om alle woningen van een krant te voorzien.

Zoals Max zijn er nog 36 krantenbezorgers in de gemeente Bunnik. Het gaat goed met de bezorging in de gemeenten Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede. Het tekort aan bezorgers, waar een aantal jaar geleden wel sprake van was, is opgelost. Alle wijken zijn ‘dicht’, zoals verspreider Reli dat noemt. Ook is er zelden sprake van het ‘dumpen’ van kranten.

ZIEKTE Een woordvoerder: ,,We hebben dus geen tekort aan bezorgers, al kunnen we er altijd een aantal op de reservelijst gebruiken.” In deze periode is er ook onder bezorgers meer ziekte. ,,Elke week zijn er wel een paar zieken in deze regio. Maar ook die wijken krijgen gewoon hun krant bezorgd, omdat er altijd iemand anders bereid is een extra wijk te lopen.”

Als de lezer een krant mist, kan er een klacht ingediend worden via de website van de krant. Deze klachten komen via uitgever BDUmedia terecht bij Reli. Ook klachten die naar de redactie gestuurd worden, komen daar terecht. Dat gebeurt minder dan een aantal jaren geleden. 

KLACHTEN De woordvoerder van Reli: ,,Het aantal klachten in de Kromme Rijnstreek is enorm laag. In het gebied van Bunniks Nieuws zijn de laatste 26 kranten in totaal 64 bezorgklachten ingediend. Op een totaal aantal bezorgde kranten van 181.450. Dat is 0,35 promillage. Onze norm ligt op 0,5.” Max: ,,Ik heb nog nooit een klacht gehad. Wel mensen die bedankt zeggen.”

Ook in Houten en Wijk bij Duurstede ligt het aantal klachten onder de norm van 0,5, met respectievelijk 0,25 en 0,2 klachten op de 1000 kranten. De woordvoerder van Reli: ,,Er wordt dus ontzettend goed bezorgd door alle bezorgers, en daar zijn we enorm trots op!” Max Wouterse is een van de 37 bezorgers van het Bunniks Nieuws. In Wijk bij Duurstede lopen 49 krantenjongens en -meiden, in Houten zijn het er 92. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie