Echtpaar van Schaik was blij met het bezoek van burgemeester Isabella van de gemeente Houten
Echtpaar van Schaik was blij met het bezoek van burgemeester Isabella van de gemeente Houten Irene van Valen

Joop van Schaik en Jopie Willemsen: ‘Ons geheim houdt het spannend’

Mensen

SCHALKWIJK Joop van Schaik en Jopie Willemsen trouwden op 12 mei 1960. Zij wilden hun 60 jarig jubileum in de Wiese vieren. Het werd uitgesteld door de coronacrisis.  Wel vierden zij een feestje met alleen de kinderen. In afwachting van versoepelingen organiseerden zij op 30 juni alsnog een feest en genoten ervan, al bleef iedereen op de gewenste afstand van elkaar. Het bezoek van burgemeester Gilbert Isabella werd twee keer uitgesteld tot hij op 30 september het paar persoonlijk feliciteerde.

Joop en Jopie voelden zich vereerd met het bezoek van Isabella. Hij bekeek aandachtig de trouwfoto’s van hun vier dochters aan de ene muur en een portrettekening van hun zoon aan een andere muur. Tot hun grote verdriet zijn hun zoon en een dochter overleden. Toch zegt het paar zich gezegend te voelen met hun vijf kinderen en veertien kleinkinderen. Ze zijn blij dat alle kinderen in de regio wonen. Door de coronacrisis worden zij minder vaak bezocht door de kleinkinderen. ,,Dat vinden we jammer, maar begrijpen we. Wel kwam onze kleinzoon speciaal uit Bunnik hier naartoe rijden om zijn rijbewijs te laten zien”, vertelde Joop met trots in zijn stem.

SAMENGAAN Joop is geboren in ’t Goy en Jopie in Bunnik. Het lijkt erop dat zij opslag verliefd werden toen zij elkaar ontmoetten in een balzaal in Houten. Na een periode samen bood Jopie’s vader de bovenverdieping van zijn woning in Bunnik aan zodat het paar daar kon wonen. Na het overlijden van haar vader, nam het paar het huis over en woonde er in totaal 36 jaar. Joop leidde een doe-het-zelf zaak in de Dorpsstraat tot hij door gezondheidsproblemen moest stoppen. Jopie zorgde voor de vijf kinderen en hielp mee in de zaak.

VERHUIZINGEN Het huis was ondertussen erg oud, waarop het paar besloot te verhuizen naar een appartement aan de Molenaarserf in Houten. Na viereneenhalf jaar in het kleinste appartement van het gebouw, verhuisden zijn naar een huis vlak bij hun dochter. ,,Het bleek echter een zeer kattenrijke wijk. Waar wij onze tuin verfraaiden, werd binnen een dag de hele tuin omgewoeld”, verzuchtte Jopie. Het paar besloot opnieuw te verhuizen en vond een woning aan het Gletsjermeer. Daar woonden zijn 17 jaar tot ze verhuisden naar Schalkwijk, waar zij nu anderhalf jaar met veel plezier wonen. ,,We wonen in de buurt van de winkel en naast de Wiese, waar we graag komen. We kunnen het goed vinden met onze buren en maken graag praatjes met dorpsgenoten.”

JONGEREN Het paar merkt op dat zij weinig overlast ervaren van de activiteiten bij de Wiese. Ook van jongeren ervaren zij geen overlast. ,,Wij sturen jongeren sowieso niet weg. Zij hebben het nodig elkaar te ontmoeten en samen te zijn. We moeten hen de ruimte geven om jong te mogen zijn.” Hierop beaamt Isabella dat hij vroeger erg genoot van het samen optrekken met jongeren: ,,We deden niets, kletsten gewoon gezellig.” Wat betreft het eigen gezin spreekt een van de dochters uit dat het altijd erg gezellig was in huize Van Schaik: ,,Bij een nieuwe vriendje van een zus zeiden we dat hij bij de eerste ontmoeting met mijn ouders een bos bloemen mee moest nemen. Dan zou hij een goede beurt maken. Hij volgde het op, wat nog steeds tot grote hilariteit leidt. Eigenlijk was er altijd reuring bij ons in huis.” Joop beaamt dat in het gezin, ondanks af en toe wat onmin, de harmonie bovenal goed was.

HOBBIES Het paar houdt zich graag bezig met denksportpuzzels, klaverjassen en rummikub. Daarvoor bezoeken ze ook activiteiten en koffieochtenden in de Wiese. Jopie zegt: ,,We wandelen iedere dag. Dat houdt ons fit.” Joop vult aan: ,,Op deze manier houden wij samen vol. Balen van situaties heeft geen zin. We maken er liever iets van.” Zij werken samen in het huishouden en doen samen boodschappen. Hierop meldt Isabella, dat hij vanaf volgend jaar dicht in de buurt woont en zijn boodschappenlijstje wel achterlaat, zodat Joop en Jopie ook zijn boodschappen kunnen doen.

HUWELIJKSGEHEIM Isabella vraagt naar het geheim van het paar, want zestig jaar is toch een hele tijd. Daarop zegt Joop: ,,Dat is nou juist ons geheim.” Jopie knikt bevestigend en houdt net als Joop haar mond. Waarop Isabella reageert: ,,Een geheim hebben, houdt het spannend en bijzonder. Het houden van jullie geheim is jullie geheim.” Het paar hoopt zo lang mogelijk samen en gezond te blijven, daarbij vinden zij omzien naar anderen belangrijk. ,,Wij willen onze buren en anderen helpen waar nodig. Het is prettig voor anderen iets te betekenen.”

door Irene van Valen

advertentie
advertentie