Fons van Bosbeek In Memoriam

7 mei 2020 om 18:24 Mensen

De circa 500 vergaderingen van de CDA-fractie van de gemeente Bunnik, die Fons heeft geleid als voorzitter, is hij begonnen met het voorlezen van een tekst die hij had uitgekozen om te delen. Vaak een tekst uit de Bijbel of het misboekje van de zondag daarvoor, maar regelmatig ook uit een goed boek en soms een gedicht. Altijd zingevend en om even over na te denken. Daarna meestal een diepe zucht en een hartelijk welkom aan de collega fractieleden. 

Na zijn tijd als voorzitter van Bunnik Buiten is Fons eind jaren 90 van de vorige eeuw de gemeentelijke politiek ingestapt. Het was een roerige tijd binnen de CDA-afdeling Bunnik. Er volgden verkiezingen en Fons werd gebombardeerd als onderhandelaar. Het lukte om een coalitie met de relatief nieuwe partij P21 te sluiten al was het voor hem niet gemakkelijk om met de GroenLinksers in deze partij op één lijn te komen. De fractie bestond uit een volledig nieuw team waarvan hij in korte tijd een eenheid maakte. Kort daarna kregen we te maken met de overgang naar het dualisme. Het maakte dat een coalitie-fractie zelfstandiger werd en dat vond ook Fons een goede zaak. Af en toe kwam zijn grote rechtvaardigheidsgevoel en vooral de voor hem zo belangrijke menselijke maat in het gedrang, maar veel van de CDA-doelstellingen zijn bereikt. 

Het CDA is een partij van bestuurders en uitvoerders en dat paste uitstekend bij Fons. Belangrijk aspecten daarvan zijn het contact met de achterban en het bedenken van nieuwe plannen. Fons heeft heel veel tijd en energie gestoken in het organiseren van bijeenkomsten, de zogenoemde ‘denktanks’, die meestal op de zolder van de boerderij van de familie Van Echteld in Werkhoven plaatsvonden. Belangrijke en actuele thema’s kwamen aan de orde en werden besproken met diverse mensen uit de eigen CDA-achterban, maar ook menigmaal met genodigden zonder directe CDA-achtergrond. Via deze bijeenkomsten heeft Fons diverse mensen weten te rekruteren voor het vernieuwen en verjongen van de fractie. En het 1000 woningenplan voor Odijk, nu ook bekend als Odijk-west, is een van de resultaten van deze bijeenkomsten. Het plan houdt de gemoederen tot op vandaag bezig. 

In de gemeenteraad kwam goed naar voren dat Fons welbespraakt was. Zijn speeches waren van een hoog taalkundig gehalte en uitgebreid. Het uitspreken van de veelal vooraf opgeschreven teksten was prachtig, waarbij Fons ze voorzag van veel intonatie, af en toe een lange pauze en de nodige emotie. Daarnaast waren er uiteraard de vele debatten. Daarin herinner ik mij vooral de lichaamstaal van Fons. Hij kon meewarig z’n hoofd schudden als hij meende dat een coalitiegenoot of een lid van de oppositie met een stelling kwam waar hij het niet mee eens was. Ook een schamper lachje is menig raadslid ten deel gevallen. Collegialiteit vond hij ook belangrijk en daarom bleef hij zoeken naar overeenstemming. Zowel een hardgrondig ‘verdorie’ als een lach met pretoogjes zijn meer dan eens voorbij gekomen. 

Na zijn raadswerk is Fons nog jaren actief gebleven in de Bunnikse CDA als voorzitter van de afdeling en betrokken lid. Ruim 20 jaar heeft hij zich politiek ingezet voor de Bunnikse samenleving. Daar ben ik en mag Bunnik hem dankbaar voor zijn en blijven. 

Het was voor mij leerzaam en een eer om met hem samen te werken. 

Rens van den Boom Odijk, april 2020. 

Fons van Bosbeek overleed op 15 april 2020. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie