Wim van de Gijn uit Bunnik en Wout van Doorn uit Odijk gaan een deel van de Kromme Rijn schoon maken.
Wim van de Gijn uit Bunnik en Wout van Doorn uit Odijk gaan een deel van de Kromme Rijn schoon maken. Lia van der Heijden

Kromme Rijn Schoon op 18 maart

16 maart 2023 om 11:15 Maatschappelijk

BUNNIK Op zaterdag 18 maart is het Landelijke Opschoondag. Recycle Valley organiseert samen met Stichting Duurzame Innovaties een cleanup actie aan de Kromme Rijn. De Kromme Rijn loopt van Wijk bij Duurstede tot aan de Waterlinieweg van de gemeente Utrecht en is opgedeeld in tien trajecten van ongeveer 3 kilometer per traject, die met vrijwilligersteams zullen worden schoongemaakt van zwerfafval. \

door Lia van der Heijden

Om 3 kilometer schoon te maken ben je ongeveer een uurtje bezig. Voor ieder traject worden nog vrijwilligers gezocht, zowel op- als naast het water. Op deze dag zullen meer dan tien teams langs de Kromme Rijn lopen, suppen, varen en drijven om deze vrij te maken van zwerfafval. De vrijwilligers krijgen opruimmaterialen op de startpunten. De actie wordt mogelijk gemaakt door de subsidie regeling ‘Blauwe Bewonersinitiatieven’ van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

Wim van de Gijn uit Bunnik en Wout van Doorn uit Odijk hoorden op Jeu de boules vereniging ‘Les Boulettes’ van het initiatief en waren meteen enthousiast. Beiden wonen aan de Kromme Rijn en vinden dat de Kromme Rijn een sieraad voor de omgeving is waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. Wim: ,,Wij hebben eigenlijk de verplichting aan de Kromme rijn om er goed voor te zorgen.” Zijn vriend Wout is het hier volledig mee eens, beiden hebben elkaar acht jaar geleden bij de jeu de boules leren kennen en omdat ze beiden aan de Kromme Rijn wonen zien zij de belangrijke functie van het gebied. Wout: ,,In  de zomer wordt er veel gevaren, in Odijk zie ik hoeveel plezier bijvoorbeeld de jongeren van de scouting hebben met het bouwen van vlotten. Talloze wandelaars genieten van het Kromme Rijn pad.” Zaterdag 18 maart gaan de twee mannen het traject vanaf de brug in Bunnik tot de Veldkeuken schoonmaken. 

Het nuttige met het aangename verenigen

Wim en Wout hebben alle enkele jeu de boules leden enthousiast gemaakt voor het initiatief, maar hopen dat er komende week nog veel meer aanmeldingen van Bunnikse inwoners komen voor de cleanup actie. Wout heeft een elektrische fluisterboot en kan ongeveer acht passagiers meenemen, daarnaast hoopt hij natuurlijk dat er flink veel afval geborgen kan worden. Wim loopt het traject aan de wal, maar zal vast en zeker ook regelmatig in de boot plaatsnemen. Aan het eind van de dag wordt er gezamenlijk een biertje gedronken, want het is een serieuze actie, maar het moet natuurlijk ook gezellig zijn. 

Beiden roepen inwoners van de drie woonkernen op om mee te doen, als iedereen meehelpt is het zo gebeurd. In Bunnik wordt zaterdag 18 maart om 11.00 uur gestart bij de hockey vereniging, in Odijk bij het gemeentehuis en de tennisvereniging en in Werkhoven bij de brug over de Kromme Rijn. Aanmeldingen bij Sigrid van de Water : info@recyclevalley.nl. 

Deze actie is een onderdeel van een groter plan om de rivieren van den Helder tot Maastricht schoon te maken. Op de website van Recycle Valley is meer informatie te vinden, hier staat ook een kaart waarop een indeling van de trajecten te vinden is. 

Vrienden Wim en Wout hebben er in ieder geval veel zin om komende zaterdag aan de slag te gaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie