Leden Zonnebloem gaan een dagje uit
Leden Zonnebloem gaan een dagje uit Eef Goes

De vrijwilligers van de Zonnebloem

20 februari 2022 om 19:30 Maatschappelijk

BUNNIK  De Zonnebloem is bij veel mensen bekend van de vaarvakanties die jaarlijks georganiseerd worden voor mensen die lichamelijk beperkt zijn, maar de organisatie doet zoveel meer. Eef Goes, bestuurder van de Zonnebloem Odijk vertelt: ,,De Zonnebloem is er voor iedereen met een lichamelijke handicap: jong en oud.”

door Lia van der Heijden

De Vereniging Zonnebloem  bestaat uit het nationaal bureau en ruim 1000 regionale afdelingen. De Zonnebloem Bunnik/Odijk/Werkhoven valt onder de regio Rijn en Heuvel. Al deze afdelingen kunnen niet bestaan zonder hun vrijwilligers. Landelijk zijn dit 30.000 mensen. Eef werkt ruim acht jaar als penningmeester bij de afdeling Odijk. In Bunnik bestond enkele jaren geleden geen afdeling van de Zonnebloem meer. Door de inwoners van Bunnik werd de vereniging zeer gemist. Eef hield in 2017 een presentatie om een nieuw bestuur voor Bunnik te werven en na afloop hiervan waren er twintig mensen geinteresseerd. Inmiddels loopt de afdeling Bunnik goed, er zijn weer ruim 100 deelnemers en een enthousiaste groep vrijwilligers. In principe organiseren de afdelingen Bunnik, Odijk en Werkhoven hun eigen activiteiten, maar jaarlijks vinden er ook een aantal gezamenlijke activiteiten plaats die door de drie woonkernen samen georganiseerd worden, zoals de sinterklaasviering en het kerstdiner. Deze grote activiteiten konden de afgelopen periode helaas niet plaats vinden, maar gelukkig ziet de komende tijd er hoopvol uit.  

KAARTJES Juist in de afgelopen periode was het belangrijk contact te onderhouden met de deelnemers vertelt vrijwilligster Hannie Boersma: ,,De bezoekgroep Odijk kon niet bij de mensen op huisbezoek, maar we kwamen wel op afstand aan de deur en bezorgden tweewekelijks kaartjes, vaak met een toepasselijk gedichtje. We belden mensen vaker op  en probeerden op die manier binding te houden.“ Eef: ,,Er zijn mensen die al hun kaartjes bewaard hebben en er een slinger van gemaakt hebben. Inmiddels hebben alle deelnemers al hun 45e kaartje ontvangen.” 

ACTIVITEITEN Binnenkort hopen de afdelingen hun activiteiten weer op te kunnen pakken. Bij alles wat er georganiseerd wordt krijgt de vereniging ondersteuning van de plaatselijke middenstand. Op dit moment zijn er plannen om een voorjaarslunch te organiseren, de mensen hebben hun kerstdiner immers al twee keer moeten missen. Eef: ,,Het is erg fijn dat we zoveel medewerking krijgen van de ondernemers in de regio. We hebben heel veel plannen maar die plannen moeten ook uitgevoerd kunnen worden. Komend half jaar willen we weer starten met de uitstapjes, we gaan zodra het mogelijk is een dagje naar de Floriade, varen met de pont, we willen graag met de lift de Dom op, eigenlijk is niets te gek. In het verleden zijn we zelfs met een aantal deelnemers wezen zweefvliegen.” 

GLIMLACH ,,Voor ons is het het belangrijkst een glimlach op het gezicht van de deelnemers te zien. Natuurlijk geven we graag gehoor aan de wensen van de deelnemers zelf. Naast deze grotere plannen blijven ook het bezoek aan huis en de koffieochtenden belangrijk. Hierdoor is de Zonnebloem bekend geworden. Zonnebloem Odijk zoekt op dit moment zelfs nieuwe deelnemers, want ze hebben ruim voldoende vrijwilligers voor alle activiteiten. Dit is wel uniek in deze tijd!”

Leden Zonnebloem gaan een dagje naar de dierentuin
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie