Vrijwilliger Clazien bezorgt een maaltijd bij de heer Banning.
Vrijwilliger Clazien bezorgt een maaltijd bij de heer Banning. Lia van der Heijden

De vrijwilligers van Maaltijdmaatje

26 januari 2022 om 14:00 Maatschappelijk

BUNNIK Iedere werkdag, het jaar rond, bezorgen vrijwilligers van Maaltijdmaatje warme maaltijden bij de deelnemers. Maaltijdmaatje is de opvolger van het in 2018 opgeheven ‘Tafeltje Dekje.’ Henk van de Hoef, coördinator vertelt: ,,Zeker voor ouderen is een goede warme maaltijd erg belangrijk.” 

door Lia van der Heijden

Henk startte zonder subsidie een nieuwe maaltijd bezorgdienst in 2020 en had er vertrouwen in dat er in Bunnik nieuwe chauffeurs te vinden zouden zijn en dat zijn initiatief van de grond zou komen. Dat blijkt ook wel uit de jaarcijfers. Maaltijdmaatje bezorgde in 2020 vanaf mei in totaal 2210 maaltijden. Het jaar daarop, in 2021 groeide dit aantal al tot 4702 maaltijden, waarbij de chauffeurs 422 ritten voor hun rekening namen. 

HECHTE GROEP De chauffeurs van Maaltijdmaatje bestaan uit een hechte groep, dat bleek wel toen in het afgelopen najaar plotseling twee chauffeurs wegens ziekte uitvielen. In een mum van tijd was vervanging geregeld.  Maar, zo vertelt coördinator Henk: ,,Maaltijdmaatje is meer als een bezorgdienst, het heeft ook een sociaal doel, soms is de vrijwillige chauffeur de enige die de oudere spreekt op een dag.”

VERLENGSTUK VAN BURENHULP Het praatje aan de deur is belangrijk, de chauffeurs letten op of het goed gaat met de deelnemers en ondernemen zo nodig actie wanneer iemand bijvoorbeeld niet open doet. Het is al wel eens voorgekomen dat iemand gevallen was dat merkte de chauffeur van die dag, zij schakelde hulp in. Eigenlijk is het een verlengstuk van burenhulp, het is laagdrempelig. Henk: ,,De tijd dat buren dagelijks een pannetje eten brengen is geweest, maaltijdmaatje vult nu dat gat, dat wil overigens niet zeggen dat er iets mis is met het pannetje van de buren.”

LANGER THUIS Clazien van de Brink is vanaf het begin chauffeur. Inmiddels kent ze de mensen goed, zij merkt dat veel zorg de afgelopen jaren is wegbezuinigd, Clazien: ,,Mensen moeten langer thuis wonen, en wij zien met het brengen van de maaltijden dat mensen achteruit gaan, maar staan soms machteloos, je gaat niet altijd lekker weg.”

EEN UITKOMST Ouderen van tachtig plus moeten eerst boodschappen doen, dan nog koken en hebben soms de energie niet meer om een maaltijd klaar te maken, mensen moeten zichzelf maar zien te redden, dan is Maaltijdmaatje een uitkomst. Clazien werkt meestal een week achter elkaar omdat zij graag met de camper op vakantie gaat, anderen rijden af en toe een dag, er is van alles mogelijk.

KETEN VAN VRIJWILLIGERS De maaltijden worden dagelijks gekookt in Cothen, door Maaltijdservice Krommerijn met verse ingrediënten. Daarna worden ze door vrijwilligers verpakt in ‘warmhoud dozen’ en naar een vast punt in de gemeente Bunnik gebracht, daar nemen twee chauffeurs de maaltijden over en zij rijden ieder hun eigen route. Door de samenwerking met Krachtig Krommerijn kon de verzekering van de vrijwilligers geregeld worden en alle chauffeurs zijn in het bezit van een VOG verklaring. Langzamerhand worden de mogelijkheden van Maaltijdmaatje bekend bij het Centrum voor Elkaar, huisartsen en zorginstanties.

Het is ook mogelijk om tijdelijk gebruik te maken van de maaltijdservice bij revalidatie of wanneer iemand niet in staat is zelf te koken door bijv. een gebroken arm. Zo neemt het aantal gebruikers toe. 

Maaltijdmaatje kan nog goed chauffeurs gebruiken en vrijwilligers voor de organisatie in de verschillende woonkernen. 

Informatie via www.maaltijdmaatje.nl.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie