Maandag trokken veel mensen naar het Dorpshuis om de familie te condoleren
Maandag trokken veel mensen naar het Dorpshuis om de familie te condoleren Kuun Jenniskens

Rijen voor condoleance Rens van den Boom

20 september 2021 om 20:00 Maatschappelijk

ODIJK Dinsdag 14 september is Rens van den Boom aan de gevolgen van longkanker overleden. Hij werd slechts 63 jaar. Zijn overlijden heeft veel losgemaakt. Mensen hebben zeer positieve herinneringen aan Rens van den Boom als persoon en over zijn bijdrage aan de Odijkse samenleving. Van den Boom staat voor 50 jaar vrijwilligers werk en bouwen aan de sociale structuren van het dorp Odijk en de gemeente Bunnik. Hij was 10 jaar raadslid voor het CDA, bestuurder bij de voetbal, het Dorpshuis en mede-oprichter van de Huiskamer van Odijk. 

door Kuun Jenniskens

Vlak voor zijn overlijden sprak Bunniks Nieuws met hem en publiceerde op 2 september een interview waarin hij terugblikt op 50 jaar actief vrijwilligerschap in Odijk. Het werd een gesprek over dromen en plannen die Rens van de Boom nog had en waarvan hij wist dat hij die niet meer kon volbrengen.

ZEER POSITIEF Rens van den Boom sprak in dit interview zeer positief over de dynamiek van de Odijkse samenleving: ,,Samen met een grote groep hebben we dit dorp opgebouwd. We hadden echt een goede generatie. De generatie voor ons heeft de basis gelegd en wij hebben het uitgebouwd tot wat het nu is.”

Rens was van mening dat het egoïsme uit de jaren ‘90, wat hij ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikke noemt, zich teveel doorgezet heeft. ,,Dat is de reden waarom we de Huiskamer van Odijk hebben opgericht, om daar tegenwicht aan te bieden. Het blijkt dat het aanslaat. Mensen hebben in de gaten dat we het toch met elkaar moeten doen.” 

VERWACHTINGSVOL Vanuit die overtuiging was Rens verwachtingsvol over de huidige generatie, die naar zijn mening positiever in het leven staat. Rens: ,,De maatschappij is aan het veranderen en daar willen we een steentje aan bijdragen. Het egoïsme van de jaren 90 verdwijnt. We krijgen door dat we het met elkaar moeten doen, tegelijkertijd neemt polarisatie toe met meer uitersten. Het is een forse uitdaging daar een samenleving van te maken waarin we gelukkig en tevreden kunnen zijn.”

TALRIJKE REACTIES De reacties op dit interview, die zijn inzet en betekenis voor de samenleving en voor individuele mensen memoreren, zijn talrijk en liefdevol. Voor zijn overlijden heeft de familie al de reacties aan Rens voorgelezen. Maandagavond togen veel mensen naar het Dorpshuis om (geheel coronaproof) afscheid te nemen van Rens en om de familie te condoleren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie