Caroline van Ark met haar kinderen Joep en Fleur Olivia
Caroline van Ark met haar kinderen Joep en Fleur Olivia Dimitri van Ark

Skatebaan Werkhoven wordt dit voorjaar gerealiseerd

29 december 2020 om 11:55 Maatschappelijk

WERKHOVEN Anderhalf jaar werd er gestreden voor de komst van een skatebaan in Werkhoven en nu is het dan zover. Er ligt een goedgekeurd voorstel voor een skatebaan van 240 vierkante meter en de benodigde financiële middelen zijn bij elkaar verzameld. In maart wordt het skatepark waarschijnlijk geopend.

In juli 2019 kwamen een aantal skaters, steppers en skateboarders tussen de 7 en 14 jaar uit Werkhoven bij elkaar om te brainstormen. Doel: een skatebaan in Werkhoven. Caroline, een van de initiatiefnemers vertelt: ,,Uit de enquête die we hielden, bleek dat veel kinderen vonden dat de meeste speelplaatsen voor kleine kinderen zijn en er te weinig mogelijkheden zijn in Werkhoven om buiten te spelen.”

Roef van 11 jaar maakte een vlog met oproep aan de gemeente, met uitleg waarom er een skatebaan moest komen. Ook werd er een petitie met honderden handtekeningen van maar liefst 48 meter aangeboden aan de kinderburgemeester. De gemeente vond het een geweldig burgerinitiatief, maar wilde wel dat de initiatiefnemers zelf een deel van het geld zouden ophalen.

Dus werden allemaal ideeën verzameld door Julie, Lara, Maud, Fleur Olivia, Tom, Iris, Robin, Amy, Joep, Caroline, Wouter en Aiden om zo veel mogelijk geld op te halen: een sponsorloop komen, hulp van lokale ondernemers en donaties. Caroline van der Ark, moeder van stepper Joep van 8 jaar en skater Fleur Olivia van 12 jaar, is er het afgelopen jaar flink druk mee geweest.

VRIJE TIJD Caroline: ,,Toen ik op een vrije middag weer eens zat te wachten bij een skatebaan in Houten, ontstond het idee voor een skatebaan in Werkhoven. Mijn zoon gaat daar graag steppen met zijn vriendjes en ik moet hem brengen. Als er een skatebaan in Werkhoven komt, kan ik mijn vrije dagen anders besteden dan zittend naast een skatebaan.”

Of het wat dat betreft echt uit kan, is maar zeer de vraag, aangezien Caroline inmiddels ruim 300 uur aan haar vrije tijd heeft besteed aan alle sponsorverzoeken, afstemming met gemeente, organiseren van de sponsorloop en communicatie. Toch is het de moeite waard, aldus Caroline. ,,Ik vond het super leuk om zo iets te kunnen betekenen voor het dorp.”

ONTWERP Een jaar later ligt er een goedgekeurd voorstel, dat geschikt is voor beginnende en gevorderde steppers, skaters en skateboarders. Aiden en Wouter Hartman, zelf fanatieke skateboarders, hebben geholpen met tips om het voor alle niveaus een interessante baan te maken. ,,In Werkhoven is nagenoeg geen braakliggend terrein, waardoor het echt zoeken was naar een geschikte locatie. Dat is uiteindelijk het groene grasveldje geworden bij Jong Nederland, naast het basketbalveld en het lage schoolplein.”

Het ontwerp is een skatebaan van maar liefst 240 vierkante meter. In het ontwerp is rekening gehouden met het voorkomen van geluidsoverlast en hinder. Zo zijn er prullenbakken in het ontwerp opgenomen en geen bankjes of extra verlichting, om te voorkomen dat het een fijne plek wordt voor hangjongeren. Caroline: ,,Ik hoop echt dat de jeugd in Werkhoven niet gaan rotzooi trappen rondom het skatepark. De gemeente steekt echt veel geld in dit project.”

BEDRAG Caroline haalde 10.000 euro bij elkaar door goede doelen aan te schrijven. Ook SV Werkhoven, waar de volleybalvereniging onder valt, doneerde 1000 euro. Even later kwam ook Boekenkast van Werkhoven met een donatie. Daarnaast werkte ook de Delteykschool mee. ,,Zonder directeur Corine Flapper en de kinderen was het nooit gelukt.” Er werd een sponsorloop gehouden in samenwerking met de buurtsportcoach. Die leverde maar liefst € 5.210,25 op. Net voor het eind van het jaar overhandigden Caroline, haar zoon Joep en dochter Fleur Olivia symbolisch het totaal opgehaalde bedrag van € 19.108,42 aan de gemeente. De gemeente legt de rest van het geld bij en het skatepark wordt waarschijnlijk in maart geopend.

Het ontwerp van de skatebaan in Werkhoven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie