Afbeelding
Louis van Oort

Ingezonden: Samen levens redden in onze gemeente, help jij ook mee?

24 januari 2020 om 14:50 Maatschappelijk

Graag wil ik aandacht vragen voor de Buurt AED (Automatische Externe Defibrillator) en ik zal proberen uit te leggen waarom. Sinds 1 jaar hebben wij in onze wijk een Buurt AED hangen deze AED is volledig gefinancierd door 74 mensen uit onze buurt (incl. mijzelf)

In januari 2019 ben ik een actie gestart via de website van www.buurtaed.nl. Dit is tot stand gekomen, omdat ik zelf al zo'n 6 jaar BHV'er ben en kan reanimeren en weet hoe ik een AED moet gebruiken. De AED kwam ter sprake op een verjaardag waar ik was en hier viel mij op dat iedereen het wel zag zitten, zo'n AED in de buurt. Maar er werd eigenlijk door niemand serieus actie ondernomen. Toen heb ik het heft in handen genomen en ben op onderzoek gegaan en zo kwam ik op de website van de Hartstichting en Philips www.buurtaed.nl. En heb de actie om geld in te zamelen binnen 30 dagen opgestart. Ik heb flyers gemaakt (allemaal op de website te vinden) en heb deze samen met mijn kinderen rondgebracht en dezelfde avond had ik al hartverwarmend reacties en de donaties kwamen al binnenstromen; echt supergaaf was dat! Ik heb mijn Facebook gebruikt om donateurs te krijgen en ook het Bunniks Nieuws heb ik ingeschakeld. Door mijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen is het mij gelukt om het geld ( €1660) binnen 14 dagen bij elkaar te krijgen.

Je hoeft niet hoogbejaard te zijn om een hartstilstand te krijgen: jou kan het overkomen, mij kan het overkomen of je buurvrouw van 21 jaar, ik noem maar wat. De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats. En dan is een AED in de buurt toch wel heel erg fijn, want niemand wil zijn of haar dierbare missen.

De eerste 6 minuten zijn echt van levensbelang om geen blijvende schade over te houden. Een ambulance heeft al gauw zo'n 8 à 10 minuten nodig om ter plaatse te komen en dan is het wel zo fijn als een burgerhulpverlener vast kan helpen met reanimeren en er een AED ter beschikking is.

Afgelopen weekend is onze buurt-AED voor de eerste keer ingezet. Ik had nog nooit een oproep gehad om te gaan helpen bij een reanimatie. Nu wel en ik ben gegaan (met nog heel veel andere burgerhulpverleners.). Er waren op het moment dat ik aankwam al twee mensen aan het reanimeren en ik heb de AED direct aan de mensen gegeven die aan het reanimeren waren.

Als burgerhulpverlener ben ik aangesloten bij Hartslagnu.nl. Hartslagnu is het landelijke oproepsysteem dat via 112 werkt. Mensen in de buurt van het slachtoffer worden via dit systeem opgeroepen om te reanimeren en zo ook opgeroepen om een AED mee te nemen. Onze Buurt AED staat hier geregistreerd. Maar er zijn nog steeds te weinig AED's beschikbaar.

Ook belangrijk: er zijn aflopen weekend vijf AED's opgeroepen en ik was er als enige met onze Buurt AED. Dit komt mede doordat dat bedrijven en winkels niet 24/7 open zijn.

Ik wil iedereen vragen om ook een actie op te starten net als ik om een Buurt AED in de straat te krijgen. De gemeente heeft hier een subsidie voor (wel belangrijk om te weten: dit moet wel voordat de actie opgestart wordt aangevraagd zijn, want de gemeente heeft er ongeveer 8 weken voor nodig om het rond te krijgen).

Bij ons in Odijk hebben wij ook een stichting "De vrienden van het Witte Kerkje" die dit initiatief voor het gemeenschappelijke doel zeer zeker willen ondersteunen.

Ik ben alleen de actie gestart, maar dit kun je natuurlijk ook samen met een van je buren doen of met meerdere. Alle informatie die je nodig hebt is te vinden op de website www.buurtaed.nl.

Er zijn echt meer AED's nodig in onze gemeente, helpen jullie mee?

Claudia van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie