Gezellig even uitrusten
Gezellig even uitrusten Bert Fluitman

Wandelen voor het leien dak

15 augustus 2018 om 07:19 lokaal

WERKHOVEN Al weer voor de 7e keer wordt in Werkhoven in het laatste weekend van augustus 'De Leientocht' georganiseerd. Een groot aantal vrijwilligers staat klaar om er een waar wandelfestijn van te maken. De opbrengst is voor een nieuw leien dak voor de katholieke kerk. Zijn er jaren overheen gegaan zonder zichtbare activiteiten wat de renovatie betreft, nu gaat het er toch op lijken dat na de bouwvak gestart gaat worden met de uitvoering van het werk.

De parcoursbouwer, Peter Lissenberg, is er opnieuw in geslaagd met enkele nieuwe paden o.a. door een boomgaard net buiten Werkhoven er voor alle afstanden weer een boeiende wandeling van te maken. De wandelaars kunnen kiezen uit 6 verschillende afstanden. Er zijn voor de langere afstanden prachtige routes uitgezet richting Driebergen en Doorn. De routes gaan voor een deel over klompenpaden, zoals we bij 'De Leientocht' gewend zijn. Maar ook wordt er gewandeld over verschillende landgoederen in de omgeving en door verschillende grote boomgaarden.

Behalve voor de kortste afstand, de 5 km, zijn er op de routes onderweg verzorgingsposten uitgezet, waar de lopers even een korte pauze kunnen inlassen en dat kunnen doen onder het genot van een drankje. Ook is er toiletgelegenheid op de posten aanwezig. Ook op 't kerkplein kunt u genieten van een hapje en een drankje.

De 5 km is een route door en rond het dorp en gaat ook voor een deel door een boomgaard. Deze wandeling is prima geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of voor die ouderen die klompenpaden iets teveel van het goede vinden.

Bij de 10 km. is er voor de jeugd een fotopuzzel-speurtocht uitgezet. Deze wandeling is met name geschikt als gezinstocht.

De langere afstanden, de 15, 20, 30 en 40 km. zijn bedoeld voor de echte wandelliefhebbers.

Omdat er veel over privéterrein en landgoederen gelopen wordt is het niet toegestaan honden mee te nemen. Ook voor kinderwagens zijn de wandelingen, m.u.v. de 5 km. niet geschikt

Aangeraden wordt om je fototoestel mee te nemen, want er is onderweg altijd heel natuurschoon.

STARTTIJDEN  40 km: van 7.30 - 9.00 uur; 30 km: van 7.30 - 11.00 uur; 20 km: van 8.30 - 1200 uur; 15, 10 en 5 km: van 9.00 – 13.00 uur.

De tocht wordt gehouden onder auspiciën van de Sticht Gooise Wandelsport Bond. Voor de wandelboekjes is er een prachtig wandelplaatje beschikbaar en de boekjes worden met de authentieke kerkstempel afgestempeld.

Het inschrijfgeld is laag gehouden, om ook gezinsdeelname mogelijk te maken. De kosten zijn 4 euro. Kinderen die de wandeling hebben volbracht krijgen een mooie medaille. Leden van een wandelbond krijgen 1 euro reductie op de prijs.

Start en finish zijn bij de pastorie van de R.K. Kerk, aan de Herenstraat in Werkhoven.

BESCHRIJVING VAN DE ROUTES

5 km. De route van de 5 km gaat o.a. langs het historische hart van het dorp en loopt door de boomgaard van de firma Vernooij, waar waarschijnlijk in grote getale de appels en peren hangen. De wandeling wordt beëindigd bij de pastorie van de R.K. kerk.

10 km; deze gaat via kasteel Beverweerd, De Laan en een stukje Aderwinkelpad naar de verzorgingspost bij Co Bos. Via het Gulde Hoevepad, wordt over de Leemkolkweg teruggelopen. Een mooie ervaring is het lopen door de boomgaard van Vernooij en bij terugkomst in Werkhoven even genieten van het historische hart van Werkhoven.

15 km; Via het Aderwinkelpad gaan de lopers naar de Langbroekerdijk. Via een klompen pad wordt doorgelopen naar de verzorgingspost bij de familie van Grootveld op de Gooyerdijk. Via kasteel Sterkenburg gaat het naar de 2e post bij Co Bos. Vandaar wordt de route van de 10 km gevolgd.

20 km; Deze wandeling volgt de route van de 10 km. tot het einde van de Laan. Daar gaat het naar de verzorgingspost van de familie van Gootveld via de Langbroekerdijk en een klompenpad. Hierna gaat de wandeling verder over de landgoederen Leeuwenburg en Hardenbroek. Via twee boomgaarden, van de familie van Dijk en de familie Merkens gaat de route richting de post bij Co Bos. Vandaar loopt de route via de boomgaard van Vernooij terug naar Werkhoven.

30 km; Deze route is bijna gelijk aan de 20 km. Na de eerste rustpauze bij de familie van Grootveld wordt een extra lus gemaakt langs kasteel Sterkenburg en later richting Doorn, via het schitterende terrein van het militair revalidatiecentrum en landgoed Moersbergen.

40 km; Deze route maakt t.o.v. de 30 km nog een extra lus vanaf de rust bij de familie van Grootveld op de Gooyerdijk. Ze loopt over landgoed De Horst en landgoed Beukenrode. Na de tweede rust bij de familie van Grootveld keren de lopers via dezelfde route als de 20 km. terug naar Werkhoven.

De Leientocht vorig jaar
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie