Uitvoering Modern Classics
Uitvoering Modern Classics Florianne van Zandvoort

Toonkunstkoor Zeist kijkt tevreden terug op ‘Modern Classics’

15 april 2024 om 14:29 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 6 april 2024 heeft het Toonkunstkoor Zeist in de Noorderlichtkerk een Voorjaarsconcert gegeven met als thema Modern Classics. De uitvoering in de volle kerk aan de Bergweg werd een groot succes. Het concert duurde ongeveer 75 minuten. 

Het koor zong een programma vol afwisseling en vernieuwing met moderne klassiekers van nog levende componisten zoals Ola Gjeilo, Eric Whitacre, Morten Lauridsen en Howard Goodall. Daarnaast speelde de vaste pianist van Zeist’s oudste culturele vereniging (1871), Menno Boogaard, enkele prachtige pianowerken, onder andere van Philip Glass en Ludovico Einaudi. De algehele muzikale leiding was in handen van de vaste dirigent Danny Nooteboom. 

Danny Nooteboom:” De muziek van de modern classics of neoklassieke muziek kent een meditatief karakter en is minder virtuoos en complex dan de werken die wij gewoonlijk ten gehore brengen. Minder complex wil niet zeggen minder knap. Er is bijvoorbeeld in het werk Ubi Caritas (2007) van Gjeilo sprake van een betoverende sfeer. De muziek van deze componist wordt vaak omschreven als filmisch en suggestief. We lieten ook Glasswork: Opening Piece (1981) van Glass horen. Een poging van deze toonkunstenaar om zijn werk te introduceren bij een groter publiek. Dit muziekstuk is toegankelijk en pop-georienteerd”. 

Koor en pianist concerteerden op vele momenten gezamenlijk. Dan ontstond een prachtige, meditatieve sfeer. Zang en vleugelspel werden daarnaast de hele avond afgewisseld. Na afloop van het concert volgde een staande ovatie.

Zoals gezegd is het Toonkunstkoor Zeist de oudste culturele instelling van ons dorp. De allereerste uitvoering was op 3 januari 1872 in het nu verdwenen Weeshuis. Op die dag stond onder meer Mendelssohn op het programma. In de loop der jaren heeft het koor samengewerkt met tal van beroemde solisten zoals de bekende Nederlandse zangeres Jo Vincent. Eertijds had het Toonkunstkoor een ietwat elitair karakter met bijvoorbeeld veel adellijke personen als lid. Dat is allang niet meer zo. Iedereen is welkom zij het dat wel eerst een stemtest wordt gedaan. Dat is natuurlijk wel nodig bij een koor dat een flinke reputatie heeft hoog te houden.

Het koor bestaat uit ongeveer 60 leden, aangevuld met project- en scratchleden. Die laatste twee groepen koorleden doen mee voor de duur van 1 project of hebben al ervaring met de muziek die uitgevoerd wordt. Het Toonkunstkoor Zeist repeteert op maandagavonden van 20 tot 22 uur in het Torenlaan Theater aan de Torenlaan. Gezelligheid is belangrijk maar kwaliteit, het werd al aangestipt, evenzeer. Er wordt serieus gerepeteerd en soms moeten de koorleden ook thuis wat oefenen. Nieuwe koor- of projectleden zijn welkom. 

Toonkunstkoor Zeist zingt twee uitvoeringen per jaar. Na deze Modern Classics volgt op 16 november 2024 een barokconcert met muziek van Vivaldi, Durante en Bach. Dat zal dan in de Oosterkerk zijn. 

Kijk voor meer informatie op de website www.toonkunstkoorzeist.nl

Maarten Bos schreef het verslag

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie