Rijk Roor en Irene Okkerman bij 't Wapen van Odijk
Rijk Roor en Irene Okkerman bij 't Wapen van Odijk Lucas Boerwinkel

Expositie Rijk Roor in 't Wapen van Odijk

8 februari 2020 om 09:24 Kunst

ODIJK Landschappen uit de omgeving van gemeente Bunnik zijn binnenkort te bezichtigen aan de muren van 't Wapen van Odijk. Rijk Roor houdt daar vanaf 12 februari een expositie van zijn schilderwerk. Wat kan de bezoeker verwachten?

door Lucas Boerwinkel

,,Ik kende het Kromme Rijn-landschap al door familie die hier woont, maar woon pas sinds anderhalf jaar in Odijk", vertelt Rijk. ,,Ik wilde de omgeving beter leren kennen, en wat is daarvoor beter dan schilderen?"

LANDSCHAPPEN VERFRAAIEN ,,Ik heb altijd getekend en geschilderd", vertelt Rijk. ,,Eerder gebruikte ik ook restmaterialen, zoals stof of papier op grotere abstracte doeken. Dit gecombineerd met verf waarbij het experiment voorop stond. Deze losse en snelle manier van werken is nu terug te zien in de schilderijen voor deze expositie. Die schilderijen heb ik vaak in een dag gemaakt, veelal in acryl op doek of gouache op papier. Mijn streven is om na de winter meer buiten te werken, met olieverf op linnen."

Rijk ontdekte dat hij landschappen door te schilderen kon verfraaien, soms door kleurgebruik of het weglaten of juist toevoegen van elementen. Hij voelt zich aangetrokken door plekken waar historie samenkomt, en 't Wapen van Odijk ziet hij als zo'n plek. Veel mensen hebben er hun eigen herinneringen en er hangt een verhaal aan vast.

CADEAUTJE Rijk werkte jarenlang in de gezondheidszorg, maar het schilderen bleef hem altijd trekken. Sinds vijftien jaar werkt hij vanuit zijn atelier en in die tijd zijn verschillende doeken vertrokken naar nieuwe eigenaars. Nu hij meer tijd heeft, wil hij zich graag verder professionaliseren. Dit met toegankelijk werk waar mensen echt blij van worden. 't Wapen van Odijk is daarvoor een goed ankerpunt, waar veel bezoekende wandelaars en natuurliefhebbers samenkomen.

Maar hoe is het eigenlijk tot een expositie hier gekomen? ,,Ik heb dit restaurant zo'n anderhalf jaar geleden samen met mijn partner Martijn overgenomen, toevallig rond de tijd dat Rijk hier kwam wonen", vertelt Irene Okkerman. ,,Rijk zocht een plek om zijn werk op te hangen en maakte een afspraak met me. Ik vind het belangrijk om een huiselijke sfeer te hebben in het restaurant en was daarom meteen enthousiast. Het was een cadeautje dat naar binnen liep. We willen aansluiten bij de lokale omgeving en organiseren daarom allerlei culturele activiteiten zoals recent het Muziekcafé Odijk en we doen actief mee aan de Open Monumentendagen. We willen meer zijn dan een restaurant."

,,We kijken nog hoe lang de expositie hier hangt, afhangend van het succes. Het zou leuk zijn als er iets wordt verkocht", vertelt Rijk. ,,Ik moet in ieder geval nog even hard werken om het restaurant op tijd te kunnen vullen", lacht hij. Later dit jaar zal Rijk ook schilderles gaan geven voor het cursusproject in Bunnik.

[De expositie wordt op woensdag 12 februari om 16.30 uur geopend door Erica Spil, wethouder van onder meer cultuur en landschap. 

Odijk, doorkijk vanaf de Rijnseweg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie