Afbeelding
Simon Steinberger, Pixabay

Ingezonden: Sociale woningbouw Bunnik

1 februari 2020 om 11:51 Opinie

Het plan Hoenderik doet de discussie over woningbouw in Bunnik weer oplaaien. De een roept dat de natuur behouden moet blijven; de ander dat er grote woningnood is en dat het belangrijkste is dat er gebouwd gaat worden, geeft niet voor wie.

Ik weet niet beter of starters in Bunnik moeten jaren wachten tot er een betaalbare woning beschikbaar komt. Die nood is het hoogst voor mensen die zijn aangewezen op een sociale huurwoning. Al meer dan 20 jaar wil 'de politiek' het aandeel sociale bouw opkrikken naar 30%. Dat was zo in 2000 en staat nu ook zo in het collegeprogramma. Maar het schiet helemaal niet op.

Cijfers van het CBS over de periode 2012 tot 2019 laten zien dat het aandeel sociale huurwoningen zelfs gedaald is van 16,3 % in 2012 naar 15,5 % in 2019. Alleen al die daling scheelt 46 woningen voor de laagste inkomens (dus ook onze starters)! Bij het streefcijfer zelfs 900. Zo wordt het dus nooit iets. Met z'n allen verzinnen we steeds nieuwe smoezen om het niet te halen. Voor een klein bouwplan geldt de 30% norm niet; een appartement van 50 m2 geldt ook als volwaardige woning. Je moet blij zijn als er gebouwd wordt desnoods alleen met een prijs van meer dan € 500.000,- per woning.

Als het bestuur (en wij als inwoners) echt willen dat in Bunnik ook voor inwoners met de laagste inkomens een woning moet zijn wordt het tijd de bestuurlijke en ambtelijke tijd anders te verdelen. Die aandacht moet nu eindelijk eens gericht worden op het bouwen van sociale huurwoningen.

Ik stel voor dat we vanaf nu concrete doelen gaan stellen. Elk jaar willen we het aandeel sociale huurwoningen met 1% laten toenemen tot in 2035 het percentage van 30% is bereikt. Waar een wil is is een weg (en een woning).

Oh ja. Ik gun mensen een prachtig huis aan de Kromme Rijn maar niet ten koste van het aantasten van de omgeving en zogenaamd de huisvesting voor de laagste inkomens.

Dick Kaas

P.S. Ik woon in Odijk niet in Bunnik

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie