Astrid Miltenburg en René van Duist voor een plaat van een historische kruidenierswinkel, bij de Delteykschool
Astrid Miltenburg en René van Duist voor een plaat van een historische kruidenierswinkel, bij de Delteykschool Agnes Corbeij
Open Monumentendagen

In Werkhoven komt het erfgoed de klas in en gaat de klas naar het erfgoed

25 augustus 2023 om 09:44 Historie Tips van de redactie

WERKHOVEN Open Monumentendag wordt in Werkhoven niet alleen op zaterdag gehouden, maar ook op de vrijdag ervoor, op 8 september. Op die dag gaan leerlingen van de Delteykschool verschillende monumenten bezoeken. Eigenlijk staat erfgoed het hele jaar door op het programma van de school, dankzij leerkracht en dorpsgenoot Astrid Miltenburg - van Impelen. 

door Agnes Corbeij

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar Levend Erfgoed. Dat thema was makkelijk, want Astrid doet het hele jaar door haar best om het Werkhovense erfgoed levend te houden voor haar leerlingen. Iedere groep van de school heeft een monument in het dorp geadopteerd., waaronder de Watertoren, Constantia, de Stevenskerk, Samaya, de Brink en het monument van Regis Deleuze. 

MONUMENTEN ADOPTEREN

Astrid: ,,Iedere groep bezoekt het monument eens per jaar en leert erover in de klas. Sommige groepen doen dit op 8 september, anderen op een ander moment in het jaar, als het uitkomt.” De kleuters hebben de molen en het kasteel geadopteerd. Bezoek hiervan is wat lastig, dus leren zij hierover met oude foto’s in de klas. Dorpsgenoot René van Duist is lid van het comité dat Open Monumentendag organiseert. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij het Waterliniemuseum in Bunnik. De link met Astrid was snel gelegd. Groep 7 en 8 gaan dit jaar ook naar het museum. 


een mooie afbeelding van een oude dorpspomp en muziektent. De foto stamt uit 1936. - Archief Johan van Impelen

Zowel René als Astrid vinden het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met erfgoed in het eigen dorp. Astrid: ,,We doen dit al jaren en het raakt de kinderen iedere keer weer. De vele vragen die ze stellen, het enthousiasme waarmee ze er achteraf over vertellen, de verbazing. Een van de leerlingen zei bijvoorbeeld: ‘En dit is gewoon in ons eigen dorpje!’”

ZAADJE PLANTEN

Het bewustzijn legt een basis voor de toekomst. Astrid: ,,Het plant zaadjes. Hoe ga je om met je erfgoed, wat als je zelf later in de politiek zit en daarover beslist?” René houdt zich al heel lang bezig met de dorpse historie en is heel enthousiast over het werk van Astrid met de kinderen. ,,Het is ontzettend waardevol en belangrijk.”


Een foto van de muziektent op de Brink uit 1936. - Archief Johan van Impelen

Op zaterdag 9 september zijn de molen, de Stevenskerk en de watertoren geopend. De molen en de watertoren zijn de hele dag vanaf 10 uur geopend, de molen tot 16 uur. Ook minder voordehandliggende monumenten krijgen aandacht, zoals de waterpomp op de Brink, het baarhuisje en de muziektent. Het baarhuisje stamt uit 1861 en hoorde bij het kerkhof maar werd ook gebruikt als arrestantenlokaal en later zelfs als bushalte. 

MUZIEKTENT

De muziektent werd gebouwd in 1931 op initiatief van Jan van Rooijen, de dirigent van de plaatselijke muziekvereniging Constantia. Het zeskantige gebouw werd ontworpen door architect J.A. van Leeuwen uit Bunnik en gebouwd door aannemer Klokke. Vele muzikale uitvoeringen vonden plaats in de tent. Na verloop van tijd werden de kosten van onderhoud een financiële uitdaging voor de vereniging. Om het voortbestaan van de muziektent te waarborgen, werd deze in de jaren ‘60 voor een symbolisch bedrag van één gulden verkocht aan de gemeente Bunnik. Hierdoor behield Werkhoven haar ontmoetingspunt en gezichtsbepalend bouwwerk op de Brink.


De muziektent werd door burgemeester Van Beeck Calkoen feestelijk geopend in 1931 door het fanfarekorps Constantia onder leiding van dirigent en schoolmeester Jan van Rooijen.  - Archief Johan van Impelen

HISTORISCHE SFEREN

Bij iedereen die op 9 september over de Brink van Werkhoven loopt, worden oude beelden opgeroepen. In de muziektent zijn de Pappa’s en de Mamma’s en het gelegenheidsorkest de Kromme Rijn Bouwers te horen. Op de Brink staan kraampjes. Er worden oud-Hollandse spelletjes gespeeld en er is een gezellig terras, verzorgd door het Wapen van Werkhoven. In de voormalige kruidenierswinkel op de hoek Ambachtstraat-Beverweertseweg is de etalage in oude stijl ingericht. 

Uiteraard doen ook Bunnik en Odijk mee aan Open Monumentendag. Het programma van Odijk stond al in de krant. Dat van Bunnik volgt nog. Voor het hele programma, kijk ook op de website van het comité: www.openmonumentendag.nl/comite/bunnik

De muziektent werd door burgemeester Van Beeck Calkoen feestelijk geopend in 1931 door het fanfarekorps Constantia onder leiding van dirigent en schoolmeester Jan van Rooijen.
Het baarhuisje voor de Stevenskerk. Peter Koch, 2010.
Een foto van de muziektent op de Brink uit 1936.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie