De IJzeren brug heet ook wel de Beverweerdse brug
De IJzeren brug heet ook wel de Beverweerdse brug Kuun Jenniskens

Bunnik speelt RCE advies om IJzeren brug Hollandse Waterlinie niet te slopen door naar provincie

25 augustus 2021 om 08:08 Historie

ODIJK Op 27 juli bracht de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) aan de gemeente Bunnik het advies uit om deze brug bij kasteel Beverweerd, inmiddels behorend tot het UNESCO werelderfgoed als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, niet te slopen. De vraag was of de gemeente Bunnik dit advies ging opvolgen, maar die speelt het balletje door naar aanvrager de provincie Utrecht.

door Kuun Jenniskens 

De gemeente Bunnik stuurde dit advies van RCE om de brug in tact te laten, inmiddels door naar de provincie Utrecht, omdat die aanvrager is van de sloop van de IJzeren brug. De gemeente moet deze aanvraag wegen omdat de IJzeren brug op Bunniks grondgebied ligt. De Bunnikse woordvoerder: ,,De bal ligt nu bij de provincie, en nog niet bij de gemeente, om te reageren op de adviezen van de rijksdienst. Het ligt voor de hand dat de provincie in overleg gaat met de rijksdienst om te kijken of zij het advies al dan niet overneemt.”

Volgens de Bunnikse woordvoerder is het vervolgens aan de provincie om het besluit te nemen om ofwel de aanvraag in te trekken ofwel aan te passen, of ongewijzigd te handhaven. De gemeente Bunnik wacht met haar besluit tot alle adviezen binnen zijn. Voor een rijksmonument als deze brug geldt een langere termijn van 26 weken.

SLOOPAANVRAAG GEACCEPTEERD De woordvoerder legt uit dat er twee aanvragen lopen. Allereerst is dat een sloopmelding voor de bestaande brug. Ten tweede een aanvraag voor een Omgevingsvergunning voor de bouw een nieuwe, zwaardere brug. ,,De sloopmelding is geaccepteerd”, aldus de gemeente. ,,Vanuit de bevoegdheid van de gemeente wordt deze alleen beoordeeld op de aspecten veiligheid van de werkzaamheden en een juiste afvoer van het sloopmateriaal. Het behoud van de monumentale waarde van de brug is ten aanzien van het aspect sloop langs andere wetgeving geborgd.”

BunniksNieuws.nl heeft vragen uitstaan bij aanvrager de provincie Utrecht.

Afbeelding
De IJzeren brug over de Kromme Rijn bij Beverweerd Werkhoven
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie