Bouwen ten westen van Odijk was al in de jaren zestig actueel

25 feb, 08:00 Historie
Rob/Warner Boekhout
Bouw van de Heribertlaan in 1965
Bouw van de Heribertlaan in 1965

ODIJK De gemeente Bunnik heeft plannen om het dorp Odijk uit te breiden met 1000 woningen aan de westkant. De eerste woningen zijn vorig jaar opgeleverd, maar het plan dateert al van 2005. Het idee om aan de westkant van Odijk flink te bouwen is echter al veel ouder. Het plan voor een 'vierde kern' met 15.000 nieuwe inwoners hield de gemoederen flink bezig eind jaren '60.

In 1967 was Odijk volop in ontwikkeling. Na een voorzichtig begin eind jaren vijftig, werden vanaf 1965 veel woningen gebouwd. De Boomgaardweg, Wethouder Hollaan en Ds. Van Haaftenlaan bestonden toen al. Het Plan De Meent zorgde vanaf 1965 voor de eerste nieuwe woningen in de driehoek Nicolaaslaan-Meent-Zeisterweg. Dat gold ook voor de zogenaamde Zweedse Buurt en later Plan de Waarden tussen Zeisterweg en Kromme Rijn. Maar dat vond de gemeente Bunnik lang niet genoeg.

ODIJK MOEST GROEIEN Meer inwoners betekende zelfstandigheid en een steviger bestaansrecht naast de grote buur Utrecht. Burgemeester Meltzer van de nieuwe gemeente Bunnik, met Odijk en Werkhoven, wilde in 1966 al veel meer bouwen dan de toegestane 140 hu..