Een oude tekening van de oorspronkelijke Tolhuisbrug, waarvandaan je zondag met de boot naar Kasteel Cammigha kunt varen.
Een oude tekening van de oorspronkelijke Tolhuisbrug, waarvandaan je zondag met de boot naar Kasteel Cammigha kunt varen. Niels Hoefnagels

Bezoek een kasteel, fort, kerk of landhuis op Open Monumentendag in Bunnik

4 september 2023 om 10:30 Evenementen

BUNNIK Tijdens Open Monumentendag kun je in Bunnik onder andere kasteel Cammingha bezoeken, Fort bij Rijnauwen bezichtigen met een gids en op Fort Vechten krijg je een inkijkje in het vroegere soldatenleven.

door Niels Hoefnagels

Komend weekeinde zijn veel monumenten in de gemeente Bunnik weer open voor het publiek. Afgelopen twee weken hebben we al beschreven wat er te doen is op zaterdag in Werkhoven - met onder meer muziek en spelen op de Brink - en wat op zondag in Odijk - in boerderij de Beug, het Witte Kerkje en het Wapen van Odijk. Dit keer besteden we aandacht aan Bunnik. 

Het Comité Open Monumentendagen Bunnik heeft weer veel monumenteigenaren zo ver gekregen om voor het publiek open te gaan, om zo ons erfgoed levend te houden voor iedereen. Ook een heel aantal monumenten die fysiek niet te bezichtigen zijn, zijn digitaal wel te bezichtigen. In samenwerking met Meike de Vries van de Dorpscanon Kromme Rijnstreek, worden op meerdere locaties in de gemeente Bunnik QR-bordjes geplaatst, die verwijzen naar het verhaal achter een monument. Op de folder van Open Monumentendag Bunnik en op www.omd.nl/bunnik zijn die locaties te vinden.

KASTEEL CAMMINGHA

Voor het eerst in tien jaar is kasteel Cammingha komende zondag weer geopend. Van 12.00 tot 16.00 uur starten er op het hele uur rondleidingen door Henk Blok, die uitgebreid kan vertellen over het verleden van het kasteel. Henk Blok: ,,Vermoedelijk bestond het kasteel vroeger alleen uit een grote woontoren, een donjon, en was het omringd door water. Aan de ene kant lag de Kromme Rijn en aan de andere kanten liep een gracht. In de 17e eeuw is door de familie Van Buren aan de westkant een vleugel aangebouwd, waarvan de prachtige spiltrap te bewonderen is. De vleugel aan de noordkant is in de 19e eeuw gebouwd. In de huidige onderste verdieping van Cammingha waren vroeger zes venstertjes. Dit waren de schietgaten. Eén ervan is bewaard gebleven. Kijk ook eens naar de dikte van de muren. Je kunt je voorstellen dat je je hierin verdedigen kunt!”

In de middag vaart er een boot op en neer tussen het kasteel en de Tolhuisbrug, zodat je makkelijk naar bijvoorbeeld het Wapen van Bunnik kunt, waar meneer van Echtelt (onder voorbehoud) een oude smidse bemant. Tussen 14.00 en 16.00 uur kom je het zangkoor Vocality op deze locaties zingend tegen.

FORT VECHTEN

Op zondag staat ook Fort Vechten weer in het teken van Open Monumentendag: bijzondere gebouwen binnen het Fort zijn te bezichtigen, zoals het Reduit en een van de kazematten. Enkele acteurs laten zien hoe het soldatenleven in een fort in het verleden er aan toe ging, en wat er dan gegeten werd. Tegen een kleine vergoeding kunnen kinderen een minibunker beschilderen.

NATUURFORT

Het grootste vestingwerk van de nieuwe Hollandse Waterlinie, Fort bij Rijnauwen, is zondag ook te bezichtigen. Vanaf 10.00 zijn er doorlopend korte rondleidingen met een gids - de laatste rondleiding start om 14.30 uur. Je leert over de betekenis van het fort en over het belang van de natuur op en in het fort.

RONDLEIDINGEN

Landhuis Oud Amelisweerd is zondag regulier geopend als kunstmuseum, met een bijzondere solo tentoonstelling van Han Schuil. Speciaal voor Open Monumentendag is het landhuis echter ook te bezichtigen tijdens een van de vier rondleidingen door het bijzondere pand. De rondleidingen starten om 11.00, 12.30, 14.30 en 16.00 uur. Verzamelen bij de vlag op het plein. 

EN NOG MEER 

Vergeet verder niet om op zondag Landhuis Rijnauwen (Stayokay) te bezoeken, of de Dorpskerk in Bunnik. Of natuurlijk de Boerenmarkt bij Vroeg op zaterdag. En zoals gezegd de monumenten in Werkhoven op zaterdag en die in Odijk op zondag. 

En ben je na je bezoek nog enthousiaster geworden over ons erfgoed? Het Comité Open Monumentendagen heeft altijd behoefte aan meer mensen die zich willen inzetten voor het erfgoed in de gemeente Bunnik. 

Stuur een mailtje naar omdbunnik@gmail.com, of bel met Niels Hoefnagels via 06-45422312.

Kasteel Cammingha, dat komende week voor het eerst in 10 jaar te bezichtigen is.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie