Het herdenkingsmonument op Fort bij Rijnauwen
Het herdenkingsmonument op Fort bij Rijnauwen Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen

Klokken luiden voor herdenking 75 jaar vrijheid

19 april 2020 om 09:52 Evenementen

BUNNIK/ODIJK Ondanks dat de herdenking op Fort bij Rijnauwen niet door kan gaan dit jaar, wordt er wel een en ander georganiseerd. Er wordt onder meer een boekje gepresenteerd en zowel in Bunnik als in Odijk luiden alle kerken de klokken voorafgaand aan de 2 minuten stilte op 4 mei om 20.00 uur. 

door Agnes Corbeij

Janneke Schermers is voorzitter van de Stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen. ,,Jaarlijks bezoeken zo’n duizend mensen de herdenking op het fort. Het voorlezen van de namen van de gefusilleerden op die plek en het luiden van de klokken in aanwezigheid van de nabestaanden en andere betrokkenen, blijft erg indrukwekkend. We vinden het uiteraard heel erg jammer dat dit niet door kan gaan, precies in het jaar waarin 75 jaar vrijheid wordt gevierd, een vrijheid die we mede te danken hebben aan de mannen die op het fort werden gefusilleerd.”

EXTRA AANDACHT De stichting had de bijzondere herdenking al in kannen en kruiken. Er zouden dit jaar ook nabestaanden laatste brieven van gefusilleerden voor komen lezen tijdens een avond in aanloop naar de herdenking. ,,Er zouden zelfs nabestaanden uit België komen daarvoor.” Dit wordt verschoven naar volgend jaar. 

Ook werd er extra veel aandacht geschonken aan het monument zelf. ,,Met een anonieme gift hebben we ervoor gezorgd dat de klokkenstoel weer recht kwam te staan. Een van de poten was 30 centimeter weggezakt.” Ook het hekwerk rond het monument werd opnieuw geverfd. Daar zal dit jaar weinig aandacht voor zijn.     

OPNAME Toch is de stichting niet bij de pakken neer gaan zitten. ,,We hebben een alternatieve invulling gevonden. Zowel voor, tijdens als na afloop van de herdenking.” Het welkom van Janneke Schermers zelf, de speech van de burgemeester, een gedicht door de kinderburgemeester Jette Geldens en het noemen van de namen van de gefusilleerden door bestuurslid van de stichting Hans Nap worden vooraf opgenomen in de Oude Dorpskerk. ,,Op het fort kunnen we geen goede geluidsopname maken. In de kerk worden nu ook diensten opgenomen, dus die ervaring is er.”

Ook wordt op dat moment in de lege kerk het boekje van Hans Nap gepresenteerd aan de kinderburgemeester. Het is een heruitgave van het boek ‘Toen werd het stil…’, mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit de gemeente. Het boek is geschreven voor de kinderen van de groepen 7 en 8. Hans Nap geeft normaal gesproken gastlessen op basisscholen over het thema vrijheid. Leerlingen van de Anne Frankschool uit Bunnik leggen jaarlijks een krans. Dit jaar is er geen betrokkenheid van scholen bij het herdenking, maar zal de kinderburgemeester bloemen leggen. 

Janneke: ,,Met het boekje hopen we toch de jeugd erbij te betrekken. Het boekje is herschreven en heeft een hele mooie vormgeving gekregen van Lian Oosterhoff uit Bunnik. Zij bood haar diensten als vormgever aan, zonder een vergoeding te vragen.” Het boekje wordt overhandigd aan  de kinderburgemeester. 

HERDENKING Op het moment van de herdenking zelf zal de burgemeester met zijn vrouw een krans leggen, waarna het bestuur van de stichting en de kinderburgemeester bloemen leggen bij alle stenen. Nabestaanden hebben die bij ons kunnen bestellen. De klok op het fort zal luiden en de taptoe zal klinken. Omdat de mensen niet naar de klokken kunnen komen, doen we het andersom. Ook de klokken van de kerken in Bunnik en Odijk zullen op 4 mei luiden tot  8 uur. Daarna is er uiteraard twee minuten stilte, zoals altijd.   

Van de opnames in de Oude Dorpskerk en op het fort wordt een videoverslag gemaakt, dat een paar dagen later op de website van de Stichting (monument-rijnauwen.nl), en via BunniksNieuws.nl, te zien zal zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie