Het Regionaal Energiecentrum in aanbouw.
Het Regionaal Energiecentrum in aanbouw. Mijn Groene Huis

Energiecentrum voor bewoners in regio opent deuren op 26 maart

26 maart 2024 om 11:00 Duurzaamheid

BUNNIK Vanaf vandaag kunnen inwoners in de regio zich nog beter laten helpen bij het verduurzamen van hun woning. Inwoners van de gemeenten Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist zijn dan welkom in het nieuwe Energiecentrum aan de Slotlaan 279 in Zeist. Behalve voor informatie en onafhankelijk advies kunnen inwoners er ook terecht voor een demonstratie van verschillende oplossingen. Denk hierbij aan isolatiemateriaal, ventilatiesystemen en warmtepompen. De organisatie Grijs naar Groen is één van de deelnemers van het Energiecentrum. Vanaf 26 maart zijn ook de Zeister organisaties Mijn Groene Huis en Mijn Groene Bedrijf gevestigd op deze locatie. Het energiecentrum is van dinsdag tot en met zaterdag elke middag geopend. 

Grijs naar Groen, voorheen gevestigd in Houten, verwacht op de nieuwe locatie in het centrum van Zeist een betere zichtbaarheid en meer aanloop van regionaal winkelend publiek. Initiatiefnemer en drijvende kracht Kees Bakels: ,,De Slotlaan in Zeist is voor veel inwoners van de vijf gemeenten goed bereikbaar en een bezoek is nu goed te combineren met andere winkelbezoeken.” Grijs naar Groen voert in het Energiecentrum gratis en onafhankelijk technische adviesgesprekken met inwoners over het energiezuinig maken van hun woning, het zelf opwekken van energie en het afscheid nemen van aardgas. Hiervoor krijgt Grijs naar Groen subsidie van de gemeenten. Grijs naar Groen is elke vrijdag en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur op het Energiecentrum aanwezig.

Mijn Groene Huis van Stichting Energie Zeist is sinds 2016 hét informatiepunt voor inwoners van de gemeente Zeist over energiezuinig wonen en duurzaam opwekken. Sinds 2019 is het gehuisvest aan de Slotlaan 300 en is ook Mijn Groene Bedrijf er actief. De Stichting werkt met een klein team van professionals en zo’n zeventig  vrijwilligers. Op de nieuwe locatie krijgt Mijn Groene Huis betere faciliteiten voor het ontvangen en rondleiden van bewoners. Ook huurders komen aan hun trekken, in de hoek ‘Omlaag die Meter’, met diverse kleine maatregelen en tips over nieuwe gewoontes. Mijn Groene Huis is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur aanwezig op het Energiecentrum en op zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. Mijn Groene Huis wordt gesubsidieerd door de gemeente Zeist.

Dit is een aanvulling op de diensten van bestaande energie-initiatieven en (digitale) energieloketten in Bunnik, Houten, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Voor het zien en horen van diverse energietechnieken, zoals warmtepompen kunnen zij doorverwijzen naar het Energiecentrum.

Zie voor meer informatie de websites van Grijs naar Groen: https://grijsnaargroen.nl en Mijn Groene Huis: www.mijngroenehuis.nu.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie