Geit Kiki overleed op 13-jarige leeftijd aan de gevolgen van blauwtong. Ze wordt gemist.
Geit Kiki overleed op 13-jarige leeftijd aan de gevolgen van blauwtong. Ze wordt gemist. Kinderboerderij Dier en Wij

Ook geit Kiki van kinderboerderij Dier en Wij in Odijk werd het slachtoffer van blauwtong

19 november 2023 om 09:00 Dieren Tips van de redactie

ODIJK Vorige week kwam het nieuws dat op meer dan 5300 veebedrijven in Nederland de ziekte blauwtong is vastgesteld. Veel dieren overlijden eraan. Ook in Odijk heeft deze ziekte een slachtoffer gemaakt, de oude witte melkgeit Kiki van kinderboerderij Dier en Wij. De ziekte wordt overgebracht door de knut, familie van de mug, en is niet besmettelijk. De kinderboerderij kan gewoon bezocht worden.

door Agnes Krijnen

Kiki was 13 jaar oud, wat echt bejaard is voor een geit. Ze kwam ooit van de kinderboerderij in Driebergen. Ze heeft nooit kleintjes gekregen, omdat op de boerderij niet gefokt wordt. Half oktober viel het de vrijwilligers op dat Kiki niet naar het hooi kwam om te eten, dat was vreemd. Annette Wessels: ,,Ze zat duidelijk niet goed in haar vel. We hebben eerst haar temperatuur gemeten en die was hoog. Daardoor wisten we dat ze ziek was. We hoopten nog dat het geen blauwtong zou zijn. Helaas zag de dierenarts meteen symptomen van deze ernstige ziekte. Dit werd bevestigd na bloedonderzoek.” 

ANDIJVIE EN WEEGBREE

Kiki had een gezwollen hoofd en liep moeilijk, dat zijn duidelijke symptomen van blauwtong. Ze kreeg medicatie en de vrijwilligers hebben alles op alles gezet om Kiki goed te verzorgen. ,,Met ons team zorgden we ervoor dat er vijf keer per dag iemand kwam om haar eten en drinken te geven. Van de andijvie en weegbree ging er nog iets in. En soms een hapje muesli. Maar alles ging moeizaam.”


Geit Kiki was een hele lieve adoptiemoeder voor lammetje Suzie. - Kinderboerderij Dier en Wij

Kiki stond niet alleen in de stal, gezonde geit Janneke hield haar gezelschap. ,,Ze kreeg wel een opleving en we hoopten dat ze zich er doorheen zou slaan, maar helaas heeft ze het niet gered.” Toen de dierenarts vaststelde dat Kiki niet meer beter zou worden en veel last had van de ziekte, werd ze uit haar lijden verlost. Annette: ,,Het virus had van binnen teveel schade aangericht en ze zou hier niet doorheen komen, zei de dierenarts. Wel echt jammer en verdrietig dit allemaal. Maar het dierenwelzijn gaat bij ons altijd voor, ook als het betekent dat je beter afscheid kunt nemen.” Kiki overleed op 25 oktober. 

ADOPTIEMOEDER

Kiki wordt gemist op de kinderboerderij. Annette: ,,Ze was een superlieve adoptiemoeder voor verschillende lammetjes, zachtaardig naar de kinderen, bezoekers en naar de andere dieren. Kiki kon altijd zo tevreden kijken en heerlijk in het zonnetje liggen genieten in het voorjaar. We missen haar heel erg.” In het voorjaar gaan de vrijwilligers uitkijken naar een zachtaardig melkgeitje, die geschikt kan zal als nieuwe leider van de groep. 

Blauwtong wordt overgebracht door een stekende knut, waardoor het virus wordt verspreid. Het is niet besmettelijk naar dieren onderling of naar mensen. Annette: ,,Gelukkig zakken de temperaturen, zodat de knut minder actief wordt. We hopen dat niet meer dieren ziek worden.”

Om alle dieren te verzorgen, is Dier en Wij nog op zoek naar iemand die om de week op zondagochtend de dieren hun ontbijt wil brengen. Meer informatie is te vinden op de website DierenWij.nl 

Geit Kiki was een hele lieve adoptiemoeder voor lammetje Suzie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie