Het hondenspeelparadijs
Het hondenspeelparadijs Agnes Corbeij

Zonder hondenschool, ook geen speelparadijs

Dieren

BUNNIK Als de vergunning voor de hondenschool inderdaad niet wordt verstrekt, kan het hondenspeelparadijs ook niet blijven bestaan. Dat zegt Stephanie van Rooij, eigenaresse van de hondenschool aan de Achterdijk in Bunnik. De hondenschool is namelijk het fundament van het speelparadijs. 

door Agnes Corbeij

Begin deze maand maakte de gemeente Bunnik bekend dat ze geen vergunning zou verlenen voor de hondenschool. Het hondenspeelparadijs mag wel blijven, maar de openingstijden mogen niet verruimd worden. Verlichting en kantine worden ook niet toegestaan. Ondernemers Stephanie van Rooij en Gert de Klein uit Odijk geven het niet op. Ze hopen dat de gemeenteraad nog invloed kan uitoefenen. 

FUNDAMENT Stephanie van Rooij: ,,We zijn natuurlijk blij dat de gemeente de meerwaarde ziet van het speelparadijs. Ze zien nu ook dat het een maatschappelijke functie heeft. Maar zonder de hondenschool is het fundament voor het speelparadijs weg. Ten eerste financieel. De hondenschool betaalt de huur. Maar bij de hondenschool worden ook de vrijwilligers opgeleid die een belangrijke rol spelen bij het speelparadijs. Het speelparadijs is in feite de eerste lijn voor vragen over gedrag bij honden.” Zelf geeft Stephanie gedragstherapie voor honden, op het veldje of bij mensen thuis.

De vergunning voor de hondenschool wordt niet verleend omdat de activiteiten niet in het bestemmingsplan passen en er klachten zijn vanuit de omgeving over het geblaf van de honden in de avond en weekenden. Toch denkt Stephanie dat de gemeente een goede hondenschool nodig heeft. ,,In de gemeente Bunnik worden veel honden gehouden. In de coronatijd is het aantal puppy’s behoorlijk gestegen. Als deze honden niet goed worden opgevoed, krijgen we over een jaar of twee problemen, zoals agressieve honden. Dat moet de gemeente ook niet willen.”

EINDE Als het besluit van het college overeind blijft, zal het bedrijf van Gert en Stephanie ophouden te bestaan. ,,We hebben ook een uitlaatservice, die in coronatijd op veertig procent draait.” Veel mensen werken natuurlijk thuis, waardoor een uitlaatservice niet meer nodig is.  

Eerder gaven raadsleden aan in actie te zullen komen als het college negatief zou besluiten voor het hondenschool. Zij krijgen deze week een brief van Stephanie en Gert. Stephanie: ,,We hopen dat zij invloed kunnen uitoefenen en willen bekijken wat ze nog kunnen doen.” Deze maand gaan de cursussen op het veldje aan de Achterdijk gewoon door. De gemeente gaf aan de handhaving uit te stellen tot eind september.

Het hondenspeelparadijs
advertentie