Terugblik: coronametingen in riool Kromme Rijnstreek

4 mrt, 08:08 Corona
Huisartsenpost Gelderse Vallei
Afbeelding

REGIO Na twee jaar corona is het tijd voor een korte terugblik. Het ergste van deze pandemie, die al onze levens heeft geraakt, lijkt Nederland achter de rug te hebben. Althans, dat is de hoop. Het coronavirus COVID 19 is al die tijd terug te vinden geweest in het riool. Wat laten deze rioolwatermetingen zien over het verloop van de corona pandemie in de Kromme Rijnstreek?

door Kuun Jenniskens

Het coronadashboard dateert van 28 februari 2020. Eerst werden hierin alleen aantallen besmettingen getoond, maar het dashboard wordt met steeds meer data uitgebreid. Vanaf september 2020 wordt van steeds meer gemeenten op het coronadashboard weergegeven in hoeverre corona zich in het riool laat zien

RIVM DOET METINGEN Via ontlasting komen corona RNA-deeltjes in het riool. Deze deeltjes zijn niet terug te voeren op personen. Op de rioolzuiveringsinstallatie van de verschillende waterschappen in Nederland worden monsters genomen die het RIVM onderzoekt op corona. Via deze cijfers is per gemeente te zien hoe het staat met de besmettingen. Niet in exacte aantallen besmettingen. Maar wat i..