Afbeelding
Pixabay

Corona-update: derde golf lijkt een feit

16 maart 2021 om 16:51 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

BILTHOVEN De landelijke coronasituatie blijft zorgelijk; we kunnen langzamerhand spreken van een derde golf. Na een paar weken van stabilisatie kregen in de week van 10 tot en met 16 maart 39.527 mensen een positieve testuitslag, een kwart meer dan de week daarvoor. Het reproductiegetal ligt deze week volledig boven de 1. Dat betekent dat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt. Het aantal mensen met COVID-19 in het ziekenhuis of op de IC intensive care met COVID-19 is opgenomen blijft op een hoog niveau. In de afgelopen week werden 1.234 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is iets meer dan het aantal nieuwe opnames in de week daarvoor.

Bijna 461.000 mensen lieten zich in de afgelopen week testen op SARS-CoV-2, zoals het coronavirus officieel heet, in de testlocaties van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Dat is een stijging van ruim 99.000 testen (+28%) in vergelijking met de week er voor.

Meer kinderen getest

De afgelopen vier weken nam het aantal mensen dat zich liet testen toe. Kinderen in de leeftijdsgroep 0 tot en met 12 jaar werden het vaakst getest in de afgelopen week, gevolgd door mensen in de leeftijd van 30 tot en met 39 jaar. Het laten testen bij klachten is een belangrijke pijler in de virusbestrijding. ,,Want hoe meer mensen zich laten testen en, als ze corona hebben, thuisblijven, hoe groter de kans dat we het virus met elkaar kunnen afremmen”, aldus het RIVM.

Klein lichtpuntje is dat het percentage positieve testen afnam van 8,0% een week eerder naar 7,7% in de afgelopen week.

Meeste positieve testen

In de afgelopen week werden de meeste positieve testen per 100.000 inwoners gemeld in de regio’s Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland, en Zuid-Holland-Zuid. De veiligheidsregio’s met de minste meldingen per 100.000 inwoners zijn de regio’s Limburg-Zuid en Gelderland-Midden. 

Nieuwe variant gevonden in Frankrijk

In Frankrijk is een tot nu toe onbekende variant van het virus bij acht mensen gevonden. Dit meldt het Franse ministerie van Gezondheid. Deze acht mensen werden getest als onderdeel van een cluster en werden aanvankelijk negatief getest. Het is nog niet duidelijk hoe de test is afgenomen. In de neus, de keel of, zoals in Nederland, beide. Deze nieuwe variant kwam aan het licht bij nader onderzoek naar de genetische bouwstenen van het virus dat gevonden werd in de testafnames in het ziekenhuis. Deze variant lijkt op basis van eerste informatie, niet besmettelijker of ziekmakender dan andere varianten. Met de op dit moment beschikbare informatie over veranderingen van deze variant lijken de in Nederland gebruikte PCR polymerase chain reaction testen wel deze variant te kunnen aantonen. Het is mogelijk wel zo dat deze variant minder goed wordt opgepikt met een monster van het wattenstaafje in de neus. Het lijkt dat deze variant zich niet of minder in de neus nestelt, maar vooral in de diepere luchtwegen wordt aangetroffen. Er wordt verder onderzoek gedaan naar deze variant. Deze Franse variant is tot nu toe nog niet in Nederland kiemsurveillance aangetroffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie