Afbeelding
Hannie Visser-Kieboom
Corona-update

Percentage positieve testen en reproductiegetal nemen af

9 maart 2021 om 15:53 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

BILTHOVEN In de week van 2 tot en met 9 maart kregen 31.959 mensen een positieve testuitslag voor COVID-19, ongeveer even veel als de week daarvoor. Het percentage positieve testen nam wél af: van 8,9% een week eerder naar 8,1% in de afgelopen week. Dit omdat ruim 360.000 mensen zich lieten testen, een stijging van bijna 14% in vergelijking met de week ervoor.

Het reproductiegetal blijft rond de 1 hangen. Alleen als dit getal volledig onder de 1 is, neemt het aantal coronabesmettingen in Nederland af. We zien deze week opnieuw een afname van het aantal besmettingen in verpleeghuizen en woonzorgcentra. Het vaccineren werpt daar zijn vruchten af. Mede op grond hiervan kondigde het kabinet maandag enkele kleine versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

MEER GETEST Afgelopen week nam het aantal mensen dat zich liet testen op het coronavirus voor de derde week op rij toe. Mensen in de leeftijdsgroep 30 tot en met 39 jaar lieten zich het vaakst testen in de afgelopen week, gevolgd door mensen in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar. Dat is een positieve ontwikkeling volgens het RIVM: ,, Want hoe meer mensen zich laten testen en thuisblijven als ze corona hebben, hoe groter de kans dat we het virus kunnen indammen.”

Bij mensen jonger dan 25 jaar is een stijging te zien van het aantal meldingen per 100.000 inwoners. In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar is de grootste stijging van het aantal positieve coronatesten te zien. In de overige leeftijdsgroepen is het aantal positieve coronatesten lager dan de week ervoor. De grootste daling is te zien in de leeftijdscategorie 70+. Ook het aantal meldingen vanuit de verpleeghuizen nam verder af. Dit wijst op een effect van het vaccineren.

MINDER ZIEKENHUIS-, MEER IC-OPNAMES In de afgelopen week zijn 1.145 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn 46 minder opnames dan de week ervoor. Het aantal mensen dat zo ziek werd dat zij moesten worden opgenomen op de Intensive Care-afdeling was 271. Dat zijn 48 meer IC-opnames dan de week er voor. De afgelopen vier weken stijgt het aantal nieuwe IC-opnames (bron: Stichting NICE).

In de maand februari werden 4.823 mensen vanwege COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen (figuur A). Bijna de helft (47%) van deze patiënten was tussen de 60 en 79 jaar oud, 24% van de patiënten behoorde tot de leeftijdsgroep tussen de 40 en 59 jaar. Dit is ongeveer even veel als de leeftijdsgroep van 80 jaar en ouder. In de leeftijdsgroep van 0 tot 39 jaar werden 256 mensen (5%) opgenomen op de verpleegafdeling.

Op de IC werden in februari 828 mensen vanwege COVID-19 opgenomen (figuur B). Bijna twee derde (61%) van deze patiënten op de IC was tussen de 60 en 79 jaar oud en bijna een derde (31%) 40-59 jaar. Een klein deel van de patiënten opgenomen op de IC was 0-39 jaar (4%) en 80 jaar en ouder (4%).

REPRODUCTIEGETAL Het reproductiegetal voor alle varianten samen nam af naar 0,98 (0,95 – 1,01) op 22 februari. Een reproductiegetal van 0,98 betekent dat 100 mensen met coronavirus samen 98 andere mensen besmetten. Het reproductiegetal wordt twee keer per week, op dinsdag en vrijdag, geactualiseerd op het coronadashboard.

Bijna tweederde (64%) van de personen die positief getest werd in de week van 15 tot en met 21 februari was besmet met de Britse variant. Dit duidt erop dat in de week daarvoor bijna tweederde van de nieuwe besmettingen met de Britse variant was. Dit is iets later dan het RIVM begin februari voorspelde. De Zuid-Afrikaanse variant komt nog steeds weinig voor, waardoor de schatting van het reproductiegetal een grote onzekerheidsmarge heeft.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie