De prikles, waarbij de studenten oefenen op een pop, wordt nu naar voren gehaald zodat ze binnenkort daadwerkelijk kunnen vaccineren
De prikles, waarbij de studenten oefenen op een pop, wordt nu naar voren gehaald zodat ze binnenkort daadwerkelijk kunnen vaccineren ROC

Studenten ROC Midden Nederland staan klaar om te vaccineren

11 januari 2021 om 10:39 Corona Corona in de Kromme Rijnstreek

HOUTEN ROC Midden Nederland past haar curriculum aan en haalt de ‘prikles’ naar voren, zodat studenten van het Gezondheidszorgcollege in Utrecht en Amersfoort ingezet kunnen worden bij het vaccineren tegen Covid-19.

,,Dat wordt een megaklus, dat vaccineren”, was kortweg de gedachte bij het management en de directie van de Gezondheidszorgcolleges van Amersfoort en Utrecht, onderdeel van ROC Midden Nederland. Wat nu als we daar met onze studenten een bijdrage aan kunnen leveren? Vanaf deze week is het zover. Studenten van de opleidingen Verpleegkunde, Verzorging en Doktersassistent die nog geen ‘prikles’ hebben gehad, krijgen dat de komende weken. Voor een aantal studenten komt die les wel iets eerder dan verwacht.

PRIKLES Jos van der Eijk, directeur van Gezondheidszorgcollege Utrecht: ,,Ja, we hebben het curriculum van deze studenten aangepast. Normaal krijgen ze pas later in hun studiejaar prikles. Gezien de urgentie van het vaccineren tegen de verdere verspreiding van het coronavirus hebben we die lessen naar voren gehaald. We willen klaar zijn voor het vaccineren van inwoners van de provincie Utrecht wanneer er een beroep op ons wordt gedaan.”

 In allerijl is het lespakket daarom aangepast. Van der Eijk vervolgt: ,,We besteden uiteraard uitgebreid aandacht aan het prikken zelf, de fysieke handeling. Maar ook aan de eventuele angst die sommige mensen hebben voor het zetten van de injectie. Onze studenten moeten ook gerust kunnen stellen en vertrouwen geven. De psychosociale kant wordt -ondanks de urgentie van het opleiden van de studenten- absoluut niet uit het oog verloren.”

VAN TESTSTRAAT NAAR PRIKSTRAAT Vorige week opende ook al een teststraat op een van de locaties van ROC Midden Nederland. Op de Brandenburchdreef in Utrecht kun je terecht voor een zogenaamde sneltest. Ook hier worden studenten ingezet. Rene Gelens, directeur van het Gezondheidszorgcollege Amersfoort: ,,Natuurlijk fantastisch dat we ook aan testen ons steentje kunnen bijdragen, maar we willen maximaal voorbereid zijn. De eerste vaccinatie is vorige week gezet, nieuwe vaccins worden goedgekeurd. We gaan van testen naar prikken, van teststraat naar prikstraat. De ontwikkelingen gaan snel en wij willen daar met onze studenten bovenop zitten. We staan klaar voor de provincie Utrecht als dat nodig is. Dit is waar we als school voor staan. Actueel en relevant onderwijs, middenin de samenleving en samen met onze partners.”

STUDENTEN REAGEREN ENTHOUSIAST Afgelopen vrijdag startte de eerste lichting studenten met een proefles. Die les werd met enthousiasme ontvangen. Eerstejaarsstudenten Verpleegkunde die werken in het UMC Utrecht en bij ROC Midden Nederland hun opleiding volgen, oefenden het prikken op een pop. Een van de studenten: ,,Het hoort gewoon bij je opleiding. In die zin komt het voor mij niet als verrassing dat ik dit geleerd krijg. De reden dat we dit juist nu doen begrijp ik helemaal. Het is fijn dat ik op deze manier kan bijdragen aan het stoppen van het virus.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie