Er waren verschillende redenen om de school te sluiten.
Er waren verschillende redenen om de school te sluiten. Archief College de Heemlanden

Kou en zorgen speelden mee in besluit Heemlanden te sluiten

12 december 2020 om 09:06 Corona

HOUTEN Niet alleen het aantal besmettingen was de reden om College de Heemlanden in Houten te sluiten. Ook de lage buitentemperatuur en de ongerustheid onder ouders en medewerkers speelde een rol in de besluitvorming, aldus directeur-bestuurder Dick Looyé.

door Agnes Corbeij

Maandag werd bekend dat College de Heemlanden besloot de deuren te sluiten. Dit besluit werd genomen in overleg met de GGD, maar de GGD had niet het advies gegeven om alle leerlingen naar huis te sturen. Daarvoor was het aantal besmettingen niet hoog genoeg. Looyé: ,,In één klas waren ineens heel veel besmettingen. Maar dat was al een week eerder het geval. We hebben toen meteen besloten die hele klas afstandsonderwijs te gaan geven.”

Later druppelden ook in andere klassen een aantal besmettingen binnen en ook vijf docenten bleken besmet met COVID-19. Maar niet alleen de zieken bleven thuis. Looyé: ,,Er waren ook aardig wat ouders en medewerkers bezorgd. Sommige ouders hielden hun kinderen om die reden thuis. De zorgen hebben meegespeeld met het besluit om te sluiten.”

KOU Een derde reden was de kou. Eerder vertelde Looyé aan deze krant dat de school geen ventilatiesysteem heeft, wat betekent dat de ramen en deuren de hele dag open moeten staan. ,,Door de kou buiten werd onderwijs binnen, met alle ramen en deuren open, lastiger.” Eerder voorspelde Looyé dat de school klassen zou gaan opdelen bij dalende temperaturen. Met minder leerlingen in de lokalen zouden de ramen en deuren wel dicht mogen. De andere helft van de klas zou dan afstandsonderwijs krijgen. 

College de Heemlanden heeft de afgelopen weken contact gehad met de gemeente over het ventilatiesysteem. Er is een tussenoplossing gevonden, die minder duur is dan een compleet ventilatiesysteem, maar er wel voor kan zorgen dat alle leerlingen naar school kunnen komen, zonder dat alle deuren en ramen open hoeven te blijven. Landelijk komt hier subsidie voor vrij, waar de gemeente en de school aanspraak op hopen te maken. 

De komende maanden wordt dit systeem aangebracht. Dat is na de kerstvakantie zeker niet afgerond. De verwachting is dat dit pas klaar zal zijn rond de voorjaarsvakantie. Dat betekent wel dat de ventilatie tussen de kerst en het voorjaar, de koudste tijd van het jaar, nog niet optimaal zal zijn. Toch hoopt Looyé dat alle kinderen weer naar school kunnen na de kerstvakantie. ,,Als het aantal besmettingen op school is gedaald, is dat zeker ons doel.”    

OVERDREVEN Tot na de kerstvakantie zijn de deuren in elk geval dicht. De bezorgde ouders, leerlingen en medewerkers zijn daar blij mee. Aan de andere kant zijn er ook leerlingen, ouders en medewerkers die het niet eens zijn met dit besluit. Looyé: ,,Er zijn ook mensen die helemaal niet ongerust waren en de maatregel overdreven vinden. Maar over het algemeen zijn de reacties wel positief.”

Deze en volgende week had de school een aantal activiteiten op het programma staan, waaronder Paarse Vrijdag en de kerstviering. Die gaan niet door. Online wordt wel een alternatief geboden, maar in een afgeslankte versie. Paarse Vrijdag is ieder jaar een bijzonder evenement op College de Heemlanden, dat georganiseerd wordt door de GSA (gender and sexuality alliance), bestaande uit een aantal leerlingen uit onder- en bovenbouw. Dit wordt volgend jaar weer georganiseerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie