Ruud van Bennekom waarschuwt voor toenemend aantal besmettingen Covid-19.
Ruud van Bennekom waarschuwt voor toenemend aantal besmettingen Covid-19. Kuun Jenniskens

Burgemeester: ‘Het gaat niet goed, ook niet in Bunnik’

Corona

ODIJK In de maand september zijn in de gemeente Bunnik al 19 besmettingen van COVID-19 gemeld. Dat is bijna drie keer zoveel als in de drie maanden daarvoor bij elkaar. Burgemeester Ruud van Bennekom vroeg de raadsleden om die reden om iets strenger te zijn dan de algemene regels van ze vragen en dit ook uit te dragen. 

door Agnes Corbeij

Tijdens de eerste golf van COVID-19 telde de gemeente Bunnik 43 besmettingen, tot juni. Daarna was het heel rustig, met in totaal 7 besmettingen in de maanden juni, juli en september bij elkaar. Sinds deze maand gaat het een stuk minder goed. Zo vertelde Van Bennekom tijdens de raadsvergadering van gisteravond. ,,Het gaat niet goed, ook niet in Bunnik.” Landelijk is dezelfde ontwikkeling te zien

GROTE ZORGEN Hij meldde daarbij dat de besmettingen zich verdelen over de drie dorpen en ook over verschillende leeftijdsklassen. ,,We zien wel dat de meeste besmettingen vallen in de leeftijdscategorie 17 tot 30, maar we zien een verschuiving naar de oudere leeftijdsklassen. Dat baart mij grote zorgen.”

In Bunnik heeft zich nog geen clustervorming voorgedaan. Dat betekent dat er geen groep van besmettingen bij één kerk, school, vereniging of kantoor geconstateerd is. Vlakbij Bunnik zijn twee testlocaties, bij het Rode Kruis aan de Koningslaan en op de parkeerplaats van het UMC. 

De testcapaciteit wordt geheel benut. De GGD kan meer testen wel aan, maar de capaciteit van laboratoria is de beperkende factor. Van Bennekom: ,,Daarvoor is het ministerie van VWS verantwoordelijk, zij moeten capaciteit gaan inkopen bij Nederlandse of buitenlandse laboratoria.”     

GEMEENTEHUIS Van Bennekom vertelde ook over de situatie in het gemeentehuis. Eerder werd gedacht dat 40 procent van de ambtenaren van de gemeente tegelijk in het gebouw zouden passen. ,,Dat hebben we helaas moeten terugdraaien, wat voor sommige medewerkers heel vervelend is. Fysiek contact is nu eenmaal vaak fijner.” Van Bennekom waarschuwde de raadsleden dat het goed mogelijk is dat in de nabije toekomst ook raadsvergaderingen weer digitaal gehouden moeten worden, zoals ook het geval was in het voorjaar.

Van Bennekom maakte duidelijk dat hij de gemeenteraadsleden scherp wilde houden. ,,Wij hebben een voorbeeldfunctie en ik vraag u dan ook om de regels na te leven en iets strenger te zijn dan dat. En het belang daarvan uit te dragen.”

SPREEKGESTOELTE Andersom hield de raad Van Bennekom ook scherp. Raadslid Annemarie Huisman (CDA) wees erop dat ook tijdens de raadsvergadering niet alle regels nageleefd werden. ,,Het spreekgestoelte waar u staat, is door zeker tien mensen aangeraakt vanavond.” Van Bennekom nam deze waarschuwing ter harte. ,,Een gewaarschuwd mens telt voor twee.” Direct nadat Van Bennekom terug liep naar zijn vaste plaats, werd het spreekgestoelte schoongemaakt.

advertentie