Vincent Bijlo.
Vincent Bijlo. Rob Huibers

Bijlo’s BunniksBlik: Regulierenring

23 november 2023 om 10:30 Column Bijlo’s BunniksBlik

Verwarrend, sommigen vinden het allemaal zeer verwarrend, het lokale nieuws. Ze lezen: Geen woningbouw aan Kromme Rijnstraat.

Vervolgens valt hun oog op: Bunnik denkt na over kleinschalige opvang asielzoekers aan Regulierenring.

Ze worden kwaad. Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Iemand roept: “Voor hun staat er meteen een huis klaar, terwijl onze eigen mensen al jaren op wachtlijsten staan!” Een ander valt hem bij: ,“Schande!” Een derde voegt er aan toe: “Zij zijn dus belangrijker dan wij, maar het is toch onze gemeente?”

Inderdaad, het is onze gemeente. Zijn dit nou begrijpelijke reacties? Ja, natuurlijk, het zijn reflexen, het zijn impulsen die we allemaal kennen. Ik herken er de stemmen in van mijn kwade klasgenoten op de middelbare school die riepen: “En jij mag altijd maar lekker warm met de taxi naar school terwijl wij door die klotenregen moeten fietsen.” Ik had nog niet de kracht, die ik nu wel heb, om ze stevig van repliek te dienen. Ik had tegen ze moeten zeggen: “Ik zou niets liever willen dan ook door die klotenregen fietsen, maar dat kan ik niet, ik moet wel met de taxi, want ik ben blind.” Nee, dat zei ik niet, ik mompelde “sorry”, ik begon verschrikkelijk te blozen, ik schaamde me diep, voor die taxi, en voor het feit dat ik blind was.

Daarom zeg ik nu tegen iedereen die kwaad is op die mogelijke kleinschalige opvang: “zouden die mensen die hier nu komen wonen, in een omgebouwd leeg kantorenpand, zouden die mensen niet net als jullie heerlijk in luxe huizen willen wonen? Overigens, de opvang wordt betaald door het Rijk, net als die taxi van mij toen door het Rijk betaald werd. Probeer er nou voor te zorgen, als ze straks eventueel komen, dat ze zich niet hoeven te schamen voor het feit dat ze hier zijn. Zie ze als je gelijke. Er wordt geen huis minder gebouwd omdat zij komen, ja, die aan de Kromme Rijnstraat komen er niet, maar dat geeft niet, dat zouden toch duurdere koopwoningen worden. Heb oog voor ze, gun ze het dat ze in jullie mooie Bunnik wonen, want vluchten, dat doet niemand voor zijn lol.

Vincent Bijlo

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie