Roelof de Wild, de officiële kledingbewaarder van de Sint in Odijk, heeft zin in volgende week.
Roelof de Wild, de officiële kledingbewaarder van de Sint in Odijk, heeft zin in volgende week. Laura Geerlings

Sinterklaas komt op 26 november weer graag naar Odijk, wie helpt het ontvangst de komende jaren nog mooier te maken?

18 november 2023 om 09:45 Activiteiten

ODIJK Sinterklaas komt ook dit jaar weer naar Odijk. Volgende week zondag 26 november wordt hij officieel ontvangen in de Lindenhof, om 14.30 uur. Kinderburgemeester Adriënne Vroege komt samen met burgemeester Ruud van Bennekom de Sint verwelkomen. De organisatie is op zoek naar versterking om de komende jaren het feest verder uit te bouwen. 

door Agnes Krijnen  

Dorpshuis Odijk speelt al jaren een rol in de organisatie van de Sinterklaasintocht. In de jaren voor corona was die rol meer op de achtergrond, er was een groep Odijkers die Pietenjacht organiseerde. In de coronatijd was er geen intocht in Odijk en vorig jaar pakte het Dorpshuis de handschoen weer op.  

STEVIGE BASIS

De basis van de Sinterklaasintocht in Odijk is al jaren stevig. Het Sporthuis stelt de sporthal beschikbaar, de Sport BSO regelt de Pietengym en met een kleine groep vrijwilligers komt Sint met een aantal Pieten de kinderen een leuke middag bezorgen.  

Roelof de Wild is een van de mensen die al jaren betrokken is. Hij is groot liefhebber van Sinterklaas. Hij is voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap Nederland, schreef een boek over het Sinterklaasfeest in de 18e en 19e eeuw en geeft al een aantal jaren lezingen in de Nicolaaskerk over het Sinterklaasfeest. Deze toewijding is de Sint niet ontgaan. Met een knipoog vertelt Roelof,,Ik ben zelfs benoemd tot Sint’s officiële kledingbewaarder. Als hij zich in Odijk snel moet verkleden hang ik zijn reserve-tabberd klaar en regelt Piet de rest. Dat is een eervolle samenwerking.” 

SPECIALE STATUS

Dit is ook te danken aan de speciale status van het dorp Odijk. ,,We hebben hier een Sint Nicolaaskerk, een Sint Nicolaaslaan, we hadden een Sint Nicolaasschool en aan ‘t Wapen van Odijk hangt een gevelbord van dezelfde Sint.” Er ligt zelf een reliek van de sint in Odijk. Dat is ook de reden dat Roelof graag bijdraagt aan de intocht. “De lokale verbondenheid met de goedheiligman is bij uitstek een uitgelezen kans om er ook voor de komende jaren een geweldig familiefeest van te maken, van en voor het hele dorp.  

Dankzij het Dorpshuis en de vrijwilligers lukt dat ook altijd, met uitzondering van de coronajaren. Toch zou Roelof wel groter willen uitpakken. ,,Het was heel gezellig vorig jaar, ruim 300 kinderen en evenveel ouders genoten weer van de aankomst en dat zal ook dit jaar weer gebeuren. Maar hoe gaaf zou een lampionnenoptocht door het dorp zijn, of weer net als vroeger over de Kromme Rijn aan komen varen? Maar daar moet hard voor gewerkt worden.” 

HULP GEVRAAGD

Daarvoor zoekt Roelof een aantal Odijkers en sponsoren die net zo enthousiast zijn als hij en willen bijdragen aan het uitbouwen van de Odijkse intocht. ,,Ik wil graag met een groep mensen in het voorjaar al bij elkaar komen om te bedenken wat we gaan doen.” Iedereen die daar aan mee wil doen, kan zich melden bij Roelof via roelofjandewild@hotmail.com . 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie