Kinderen mochten ook zelf een roos bij het monument neerleggen.
Kinderen mochten ook zelf een roos bij het monument neerleggen. Geerke Vermeulen

Herdenking Fort bij Rijnauwen trok weer veel publiek

Activiteiten

BUNNIK Na twee jaar zonder dodenherdenking op Fort bij Rijnauwen, was het voor het organiserend comité spannend om af te wachten hoeveel mensen er naar de herdenking zouden komen. De zorgen bleken onnodig, het was ouderwets druk op het fort. Wel ontbraken voor het eerst nabestaanden uit België.

door Agnes Corbeij

Traditiegetrouw werd verzameld bij het gebouw van de Stayokay en daar leek de groep kleiner dan voorheen. Maar gedurende de stoet zijn weg vervolgde naar het fort, sloten vele tientallen mensen aan. Uiteindelijk stonden honderden mensen op het fort, om te luisteren naar de muziek van Constantia, de rede van de burgemeester en de voorzitter van het comité.

Zij waren gewone mensen. Een boekhouder, een geoloog, een winkelier, een meubelmaker.

Ook las de kinderburgemeester een gedicht voor, het was voor het eerst dat dit tijdens de live herdenking gebeurde. Hij memoreerde met het gedicht van Yvonne van Emmerik aan de kinderen die in oorlogstijd stierven. De eerste zin: ,,Alle grote mensen huilen, heel de wereld heeft verdriet, want er is een kind gestorven. Nog zo jong dat kan toch niet?” 

VERBONDENHEID Vervolgens werden de namen van de gefusilleerden genoemd en de kransen gelegd. Janneke Schermers, voorzitter van de stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen, benadrukte het thema van dit jaar, ‘Vrijheid in Verbondenheid’: ,,We hebben zelf ervaren hoe belangrijk die onderlinge verbondenheid is en het nadenken over wat ‘vrijheid’ voor ons betekent, kreeg door de wereldwijde actualiteit nog meer nadruk.”

Burgemeester Van Bennekom borduurde daarop voort en benoemde speciaal de verzetsstrijders van de Oranjewacht. Zij waren de eersten die 80 jaar geleden op het fort werden gefusilleerd door de bezetter. ,,Zij waren gewone mensen. Een boekhouder, een geoloog, een winkelier, een meubelmaker. Allen zaten zij in het verzet en werden in juni 1942 veroordeeld en een maand later hier omgebracht.”


De aankomst van de stoet op het fort, onder begeleiding van het geluid van de luidklok. - Geerke Vermeulen

De bezoekers van de herdenking hadden geen last van de werkzaamheden die op het fort gaande zijn. De uitvoerders hadden, in overleg met eigenaar Staatsbosbeheer en de stichting Herdenkingsmonument Fort bij Rijnauwen, ervoor gezorgd dat er geen bouwmaterieel in de weg stond. Ook waren de gaten in het wandelpad naar het monument toe, die ontstaan zijn door de bouwwerkzaamheden, her en der volgegooid met grind.   

Onderdeel van de plannen is dat er in het seizoen een glazen gebouw, een ‘zomerhuis’, komt te staan voor het Kruithuis. Janneke Schermers, voorzitter van de stichting, maakte daar eerder bezwaar tegen en blijft zich verzetten.

De aankomst van de stoet op het fort, onder begeleiding van het geluid van de luidklok.
De stille tocht liep vanaf de Stayokay naar het monument op het fort.
De dodenherdenking op het fort bij Rijnauwen werd, tot opluchting van de organisatie, goed bezocht.
Nabestaanden legden bloemen en kransen.
Kinderen uit Bunnik hielpen bij het leggen van de kransen.
Kinderburgemeester Duco Das las een gedicht voor.
De bezoekers van de herdenking hadden geen last van de werkzaamheden.
advertentie