Afbeelding
Provincie Utrecht

Klimaatfietstocht: duurzame doeners inspireren fietsers

Activiteiten

BUNNIK Heerlijk fietsen over de Utrechtse Heuvelrug en intussen iets opsteken over verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid? Dat kan! Op 12 maart organiseert Cycling4Climate samen met Provincie Utrecht een Klimaatfietstocht. De tocht maakt deel uit van een serie, waarbij Cycling4Climate elke maand in een andere provincie een Klimaatfietstocht uitzet.

Doel is om de urgentie van de Klimaatopgave op een sportieve manier onder de aandacht te brengen en de deelnemers te inspireren zelf (nog) duurzamer te worden door langs een aantal mooie duurzaamheidsprojecten in de provincie te fietsen. Inwoners, fietsliefhebbers, volksvertegenwoordigers, bestuurders: iedereen is welkom. Bij de projecten staan vrijwilligers die er iets over zullen vertellen en vragen zullen beantwoorden.

LANGE OF KORTE TOCHT Deelnemers kunnen kiezen uit een tocht van 85 km, 92 km of een van 42 km. Onderweg vertelt de Energiecoöperatie over het zonneveld met 1000 panelen dat in Groenekan is gerealiseerd, krijgen fietsers tips om energie te besparen, kun je horen hoe het is om te wonen in een Ecowijk en vertellen inwoners van Werkhoven hoe ze het schoolplein klimaatadaptief maakten. Ook het eerste publiek toegankelijke waterstofstation in Nieuwegein ligt op de (lange) route.

Gedeputeerden Huib van Essen (Energietransitie) en Arne Schaddelee (Duurzame Mobiliteit) fietsen mee en starten vanuit Utrecht.

Starten kan op meerder locaties om 9.45 uur. Wie de lange tocht wil rijden en met de fiets op de auto naar de startplaats wil komen, kan het beste starten bij Triodos Bank in Driebergen. Daar kan de auto gratis geparkeerd worden. Meer informatie en inschrijven: https://cycling4climate.nl/12-provincies/

[De routes van 85 km (zonder klimmetjes) en 92 km (met klimmetjes) voert langs]: Driebergen: Triodos Bank waar 3300 m2 zonnepanelen op het parkeerterrein het gebouw van energie voorzien. Daarnaast staan er 120 bi-directionele laadpalen. Leersum, waar een valwind in juni 2021 enorme schade aan natuurgebieden en dorp heeft veroorzaakt. Staatsbosbeheer zal hier iets vertellen over de valwind en hoe het bos hersteld wordt. Wijk bij Duurstede, waar de energiecoöperatie het dak van de oude steenfabriek gebruikt voor duurzame opwek. En we gaan langs de energiewinkel voor tips om energie te besparen. Houten, de Ecowijk- Nieuwegein, et eerste publiek toegankelijke waterstofstation in de provincie, waar ondernemer Jos Scholman iets zal vertellen over zijn ervaringen met en motivatie voor waterstof; zijn wagenpark rijdt op waterstof .

[De route van 42 km voert langs:] De Bilt, Het Zonneveld, waar leden van de Energiecoöperatie over hun ervaringen vertellen. Energiecentrum Zeist, waar deelnemers tips kunnen krijgen over verduurzamen van de eigen woning. Driebergen: Triodos Bank (zie boven). Werkhoven, het project Groen aan de Buurt, waar inwoners met elkaar het schoolplein klimaatadaptief hebben gemaakt en de randen van het dorp hebben vergroend.

advertentie