Lin Vliegenthart, Dorine Donders (Netwerk medewerker publieksservice Bibliotheek Bunnik en Bilthoven) en Rosan Vernooij (Vestingingscoordinator Bibliotheek Bunnik) in het leescafé, waar ook het Repair Café gestart wordt in september.
Lin Vliegenthart, Dorine Donders (Netwerk medewerker publieksservice Bibliotheek Bunnik en Bilthoven) en Rosan Vernooij (Vestingingscoordinator Bibliotheek Bunnik) in het leescafé, waar ook het Repair Café gestart wordt in september. Repair Cafe Bunnik

Repair Café Bunnik gaat in september van start in de bibliotheek

11 juni 2021 om 10:00 Activiteiten

BUNNIK Lin Vliegenthart (23) uit Bunnik is druk bezig met het opzetten van een Repair Café in het eigen dorp, dat in september van start gaat in de bibliotheek. Lin zoekt nog vrijwilligers die het leuk vinden om een tegenwicht te bieden tegen de weggooimaatschappij. 

door Agnes Corbeij

Lin studeert voor industrieel ontwerper en maakt daar kennis met allerlei eigenschappen van producten die we dagelijks gebruiken. En de manier waarop deze gemaakt worden. ,,Een lamp vervangen in een auto deed vroeger iedereen gewoon zelf. Nu moet je daarvoor naar de garage. De batterij van je telefoon vervangen kan vaak ook niet meer, dan moet je een hele nieuwe telefoon kopen.”

TIJD GOED BENUT Na haar bachelor Industrial Design ging Lin aan het werk voor een Design bureau in Utrecht. In september begint ze aan haar master, ook Industrial Design. ,,Ik speelde al langer met het idee een Repair Café op te zetten, maar had er steeds geen tijd voor. Door corona gingen allerlei andere dingen niet door, dus heb ik die tijd hiervoor benut.”     

Behalve het repareren van kapotte spullen, heeft het Repair Café ook een sociale component. Lin: ,,Repair Café Bunnik is een ontmoetingsplaats, waar het gaat om sámen repareren, om kennisoverdracht en om sociaal contact tussen inwoners te bevorderen. Tijdens de maandelijkse bijeenkomsten gaan de deskundige vrijwilligers samen met de eigenaar van het kapotte voorwerp het product repareren.” 

LAAGDREMPELIG Lin ging in gesprek met Lia van den Heuvel, makelaar Sociaal Domein van de gemeente Bunnik, die haar in contact bracht met een aantal partijen, waaronder de bibliotheek. ,,Ik moest natuurlijk een locatie vinden. De bibliotheek is laagdrempelig en de doelstelling van een Repair Café past bij die van de bibliotheek van kennisoverdracht.” 

Behalve het repareren van producten, heeft Lin ook plannen om workshops te organiseren voor bijvoorbeeld het maken van een minibieb, vogelhuisje of een sinterklaassurprise.  Rosan Vernooij, vestigingscoördinator Bibliotheek Bunnik: ,,Wij bieden maatschappelijke, culturele en educatieve activiteiten aan zodat mensen zich kunnen blijven ontwikkelen en kunnen participeren in de maatschappij. Het Repair Café past goed in deze visie omdat wij mensen zelfredzamer, vaardiger, creatiever en betrokkener willen maken. Wij zijn ervan overtuigd dat mensen door meedoen samen verder komen.”

WELKOM Het Bunnik Aan Zet Fonds zegde Lin een opstartsubsidie toe, voor de PR en het materiaal. Het Repair Café start op zaterdag 4 september, van 10.30 tot 13.30. Mensen kunnen er terecht met bijvoorbeeld een kapot senseo apparaat, kleding met een scheur erin of een stekker die vervangen moet worden. Maar ook zonder kapot apparaat of missende knoop is iedereen welkom. ,,Als je het gewoon een leuk initiatief vindt, ben je ook welkom om te komen kijken en misschien te helpen.”

Lin zoekt nog een paar handige vrijwilligers. ,,Ik hoop dat ik mensen vindt met verschillende vaardigheden, zoals iemand die handig is met elektra en iemand anders die kan naaien. Zo krijgen we een diverse groep mensen en kunnen we veel problemen oplossen.” Zelf is Lin ook aanwezig tijdens het Repair Café. ,,Ik kan ook best een stekker vervangen en het lijkt me heel gezellig.”     

Meer informatie staat op de website van Repair Cafe. Contact opnemen kan via email: repaircafebunnik@gmail.com of bellen naar de bibliotheek: 085-8222777.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie