Archieffoto van carbidschieten in Nijkerkerveen
Archieffoto van carbidschieten in Nijkerkerveen Aalt Guliker

Nog geen zekerheid over carbidschieten

4 december 2020 om 11:33 Activiteiten

WERKHOVEN Elk jaar wordt in Werkhoven veel plezier beleefd met het schieten van ballen of deksels met carbid. Of dat dit jaar doorgang kan vinden, is nog onzeker. De burgemeester is niet van plan het te verbieden, maar hij wil wel voorkomen dat het uitmondt in een evenement en gaat in gesprek met de initiatiefnemers. In Houten en Zeist werd het al verboden.

door Agnes Corbeij

Het afsteken van vuurwerk is dit jaar verboden. Het kabinet hoopt met deze maatregel de toch al hoge druk op de zorg niet nog hoger te maken tijdens de jaarwisseling. Op verschillende plekken in het land wordt carbidschieten, dat niet onder vuurwerk valt, als een mooi alternatief gezien.  

REGIO Bunniks Nieuws vroeg hoe de gemeente erin staat. Een woordvoerder: ,,Regionaal zijn de burgemeesters nog niet tot overeenstemming gekomen over een eventueel verbod op carbidschieten.” De meningen zijn inderdaad verdeeld. In sommige gemeenten wordt het verboden. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Houten en Zeist. Die gemeenten hebben het schieten van carbid verboden, zo werd deze week bekend. 

Ook in De Bilt vroeg de raad, bij monde van GroenLinks, om een verbod. Dat leek eerst te gebeuren, maar door een motie van Forza De Bilt, die door een meerderheid werd gesteund, ging het verbod weer van tafel. Het argument was: ,,Er mag al zo weinig, het is een mooi een veilig feestje.” 

In Wijk bij Duurstede werd carbid schieten vorig jaar opgenomen in de APV, omdat het steeds gekker werd met grotere bussen en meer kabaal. Daarom besloot Wijk bij Duurstede deze activiteit binnen de bebouwde kom te verbieden en in het buitengebied bepaalde plekken aan te wijzen waar het wel zou mogen. Het knallen gebeurt voornamelijk in Langbroek en Cothen.  

WERKHOVEN In de gemeente Bunnik gebeurt carbid schieten alleen in Werkhoven. Vooralsnog is Ruud van Bennekom niet van plan om dit te verbieden. De woordvoerder: ,,Wel gaat hij in gesprek met de organisatie omdat het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat er een evenement plaatsvindt rondom het carbidschieten.  Evenementen zijn nog steeds verboden.” 

Op 11 december komen de regionale burgemeesters weer bij elkaar om de situatie te bespreken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie