Simon van de Vendel hoopt zijn biologische melkveebedrijf toch nog voort te kunnen zetten.
Simon van de Vendel hoopt zijn biologische melkveebedrijf toch nog voort te kunnen zetten. Agnes Corbeij

Provincie wil boer in nood helpen

22 september 2022 om 14:03 Achtergrond

DRIEBERGEN De provincie Utrecht was niet op de hoogte van de problemen van Simon van de Vendel, de boer die vorige week in Bunniks Nieuws vertelde over zijn problemen. Hij schakelde zijn bedrijf om naar biologisch, maar raakt per januari iets minder dan de helft van zijn land kwijt. Bij de omschakeling werd hij bijgestaan door een plattelandscoach, gesubsidieerd door de provincie. 

door Agnes Corbeij

Simon van de Vendel vertelde dat hij wakker ligt van de schulden die hij heeft opgedaan om over te schakelen naar biologisch. Doordat hij een deel van het land dat hij pacht, vanaf januari niet meer kan gebruiken is het maar de vraag of hij zijn schuld kan terug betalen. HIj vertelde dat de provincie hem enorm heeft geholpen met de overschakeling.  

NIET OP DE HOOGTE Bunniks Nieuws stelde vragen aan de provincie Utrecht over hun rol in het geheel en de mogelijkheid om Van de Vendel te helpen. Een woordvoerder laat weten dat de provincie niet op de hoogte was van de problemen van Van de Vendel en zo snel mogelijk contact met hem zal opnemen. 

Daarbij voegt de woordvoerder toe dat de plattelandscoach niet in dienst is van de provincie. ,,Als provincie stimuleren wij de overstap naar biologische landbouw en extensieve veeteelt. ... Als provincie stellen we subsidie beschikbaar zodat agrariërs gebruik kunnen maken van een plattelandscoach. Een plattelandscoach begeleidt boeren met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’.”

COACH Deze adviseurs werken onafhankelijk. ,,Om de privacy van de agrariër te waarborgen, zal een plattelandscoach nooit informatie over de agrariër en diens (toekomst)plannen met de provincie delen. De provincie was dan ook niet op de hoogte van de plannen van de heer van de Vendel.” 

Rentmeester ‘t Schoutenhuis liet weten dat de pacht niet wordt voortgezet omdat er sprake zou zijn van natuurontwikkeling, over de verdere planvorming wilde ‘t Schoutenhuis niet ingaan. De provincie weet daarover te melden: ,,Met de rentmeester van het landgoed  voert de provincie wel gesprekken over het ontwikkelen van 6 hectare natuur. Waarom er is besloten om de pacht op te zeggen van 20 hectare bij deze pachter is bij de provincie niet bekend.”

ONGELUKKIG Omdat er sprake is van kortdurende pacht, staat de eigenaar van de grond volledig in haar recht. Toch wil de provincie wel kijken of ze iets voor Van de Vendel kan doen. ,,Wij begrijpen uiteraard dat deze situatie voor de heer van de Vendel uiterst ongelukkig is. Wij zullen dan ook zo snel mogelijk contact met hem opnemen om te horen wat zijn behoeften zijn en of wij hem hierin als provincie kunnen ondersteunen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie