Jaap Dekker
Jaap Dekker Agnes Corbeij

Jaap Dekker (86) schreef een boek over de Kromme Rijnstreek

Achtergrond Premium plus

ODIJK Jaap Dekker uit Odijk schreef een boek over de Kromme Rijnstreek, De Opvolging. Het is een roman, een verhaal over twee boerenzoons die graag het agrarisch bedrijf willen voortzetten en daarbij geholpen worden door twee meiden uit de stad. Het boek gaat vergezeld van wandel- en fietsroutes. 

door Agnes Corbeij

Beide broers willen een toekomst als boer in de Kromme Rijnstreek. Het is een actueel thema, zoals voor de familie Kester uit Langbroek die naar Friesland vertrekt om die droom te realiseren. Toch is het boek fictie en berust iedere overeenkomst met personen op toeval, aldus de schrijver. 

Jaap Dekker is een bekende in de regio, was decennialang onder meer actief in de lokale politiek en als ondernemer. Hij zet zich nog altijd in voor de instandhouding van een van de oudste kersenboomgaarden in Odijk. Hij bedacht het verhaal over Gert en Joop, Marieke en Hanneke, waarin liefde voor elkaar, de regio en het agrarische leven centraal staat. 

EEN PASSSAGE Gert en Marieke waren allebei stil, ieder in eigen gedachten. Toen ze over de lange laan reden en de brug over de Kromme Rijn gingen, vroeg Hanneke: ,,Zullen we even bij dat kasteel Beverweerd gaan kijken?” Bij het toegangshek stapten ze af om de kasteeltuin in te gaan lopen. 

,,Is het goed dat wij even de andere kant op gaan?” vroeg Marieke en zonder op het antwoord te wachten pakte ze Gert bij de hand en samen wandelden ze de onverharde weg op richting de Wetering, naar het herdenkingskruis van de in de Tweede Wereldoorlog hier omgekomen RAF-piloot.  

Na een paar minuten zwijgend lopen stopte ze en ging tegenover Gert staan, pakte zijn beide handen en keek hem recht in de ogen: ,,Vorige week vroeg ik je, toen jij mijn fiets had gemaakt: ‘wat ben ik je schuldig?  Je zei niks. Je bloosde… Als ik je nu een zoen geef?”

PROBLEMEN Jaap Dekker beleefde veel plezier aan het schrijven van dit boek. ,,Over de Kromme Rijnstreek is veel geschreven. Terecht. Over historie, het landschap, de bewoners. Maar zelden is er aandacht voor de gigantische problemen waar de agrarische bewoners mee te kampen hebben. In De Opvolging gaat het daarover ook.”  

Toen Jaap twee jaar geleden begon met dit boek, lagen de stikstofplannen van het kabinet nog niet op tafel en was er nog geen sprake van boerenprotesten. Het thema van het boek is alleen maar actueler geworden. Een van de dames in het boek werkt bij de landbouwhogeschool in Wageningen en zit in de werkgroep “Niet meer, maar anders.”

De Opvolging is vanaf 27 september te koop bij de boekwinkels in Bunnik, Odijk, Wijk bij Duurstede en Houten. 

advertentie
advertentie