Koeien in de wei, kan dat in de toekomst nog wel?
Koeien in de wei, kan dat in de toekomst nog wel? Agnes Corbeij

Boeren in de Kromme Rijnstreek onderstrepen de actie van LTO tegen het stikstofbeleid

25 mei 2022 om 12:24 Dieren

REGIO Door het heel land houden veehouders hun koeien binnen op 30 mei om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Ook agrariërs uit de Kromme Rijnstreek doen hieraan mee of onderstrepen de actie in elk geval. De actie wordt georganiseerd door LTO Nederland en Team Agro NL, een koepel waarin PR-initiatieven, boeren & tuinders samenwerken. 

door Agnes Corbeij

Door stikstofbeleid wordt het voor veehouders al vele jaren steeds lastiger om hun vak uit te voeren en een goede boterham te verdienen aan het melken van koeien. Het woud aan wet- en regelgeving maakt het boeren ook steeds minder aantrekkelijk voor de volgende generatie. De stikstofproblematiek maakt dit probleem nog veel groter dan het al was. Door een aantal rechtszaken lijkt het er nu op dat de koe straks niet meer naar buiten kan, terwijl boeren, burgers en politici dit wel willen. Daarom werd deze actie opgezet. 

AANPAK STIKSTOF De Raad van State maakte op 29 mei 2019 een einde aan het PAS (Programma Aanpak Stikstof). In die aanpak zouden boeren vooruitlopend op toekomstige positieve gevolgen van maatregelen voor beschermde natuurgebieden, alvast toestemming krijgen voor activiteiten die mogelijk schadelijk zijn voor die gebieden. 

Sindsdien verkeren duizenden boeren in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. Velen wachten met het doen van investeringen, omdat er zoveel onduidelijkheid is over basale onderdelen van het boerenbedrijf zoals weidegang. Ook investeringen in verduurzaming liggen daardoor stil, in afwachting van nieuw beleid. 

Twee jaar geleden besloot commissie Remkes nog dat weidegang (koeien in de wei) vergunningsvrij zou blijven. Maar het laatste jaar werd in verschillende rechtszaken, die werden aangespannen door actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) anders besloten. MOB zegt op dit moment zo’n 300 procedures te hebben lopen tegen agrariërs en andere bedrijven. 

JURIDISCH MOERAS Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, legt uit: ,,Nederland bevindt zich in een juridisch moeras, waar we drie jaar na de stikstofuitspraak van de Raad van State nog steeds niet uit zijn. Boeren, burgers en politici willen de koe allemaal graag in de wei houden. Het is bovendien beter voor de bodem en de natuur. Het zou absurd zijn als het stikstofbeleid de koe uit de wei jaagt. Met deze actie roepen we de overheid op om haar werk goed te doen, zodat er nooit een vergunningsplicht voor de koe in de wei komt.”

Jaap Lodders, voorzitter van Team Agro NL: ,,De koe in de wei hoort bij Nederland, 84% van de melkveehouders doet aan weidegang. Dat is elk jaar anders: afhankelijk van het weer, hoe goed het gras groeit, het afwisselen van gewassen en het ruilen van grond met anderen.” Als de rechtszaken van MOB doorgaan, verdwijnt het beeld van de koe in de wei, stelt Lodders. ,,We kunnen toch niet elk jaar een vergunning aanvragen, nog los van het feit dat de vergunningverlening nog steeds muurvast zit?”

ACTIE Daarom laten de boeren op 30 mei zien wat het gevolg van dit stikstofbeleid is, door de koeien binnen te houden. Ook in de Kromme Rijnstreek doen agrariërs mee. Sommigen houden de koeien binnen, anderen zetten het hek wat later open dan normaal, om de koeien niet de dupe te laten worden van de actie.  Een van hen is Jeroen van Wijk, die op 27 mei de deuren openzet voor publiek in het kader van de Campina Open Dag

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie