Afbeelding
Politie Nederland

Controle Veilingweg was onderdeel aanpak ondermijnende criminaliteit, geen misstanden gevonden

16 september 2021 om 11:30 Overig

BUNNIK Op de Veilingweg in Bunnik vond afgelopen dinsdag een controle plaats van onder meer gemeente en politie. Het gebeuren was voor een aantal omwonenden reden voor zorg. Zij hadden het idee dat er criminele activiteiten plaats zouden vinden. Navraag leert dat het hier echter ging om een preventieve controle in het kader van ondermijning. Er is dan ook niemand opgepakt.

door Agnes Corbeij

De gemeente legt aan Bunniks Nieuws uit dat de controle een samenwerking is van de gemeente Bunnik, Stedin Netbeheer, de politie, Veiligheidsregio Utrecht en het Regionaal Expertise en Informatiecentrum (RIEC). In maart en mei 2021 werden soortgelijke controles uitgevoerd in de autobranche op bedrijventerrein ‘t Zand in Odijk. 

ONDERMIJNING De controles zijn onderdeel van een nieuwe aanpak ter bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dit is zware, georganiseerde criminaliteit waarbij gewone bedrijven worden gebruikt om bijvoorbeeld het geld wit te wassen. Op deze manier raken onder- en bovenwereld met elkaar verstrengeld en dat kan voor de onschuldige burger tot gevaarlijke situaties leiden. 

Daarom is vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid besloten tot een nieuwe aanpak, waar de integrale controles een onderdeel van zijn. Dat deze controles ook in Bunnik worden uitgevoerd, betekent niet direct dat er sprake is van zware criminaliteit, het gaat om preventieve controles. De aanleiding om juist op de Veilingweg te gaan kijken was dat het niet overal duidelijk is welk bedrijf in welk pand zit. 

DUIDELIJKHEID Een woordvoerder van de gemeente: ,,Bij sommige adressen bleken volgens KVK-gegevens wel meer dan 20 bedrijven te zijn ingeschreven. Door de controle komen we in gesprek en blijkt er een zeer logische verklaring voor te zijn. Bij andere panden stond volgens verschillende gegevens geen bedrijf ingeschreven, maar hing er nog wel reclame op het pand.”

Ook behoren de controles gewoon tot het dagelijks werk. De woordvoerder van de gemeente: ,,De gemeente heeft als taak om (frequent) toezicht te houden op naleving van bijvoorbeeld milieuwetten en juist gebruik van vergunningen door bedrijven.”

In Houten vertelde burgemeester Gilbert Isabella deze zomer over de aanpak van ondermijnende criminaliteit, in een artikel over Meld Misdaad Anoniem. 

GEEN MISSTANDEN In Bunnik werden negen bedrijven gecontroleerd, aldus de gemeente. Er werden, net als in het voorjaar in Odijk, geen ernstige misstanden gevonden. De woordvoerder van de gemeente: ,,Bij enkele bedrijven bleken verzegelingen van de meterkast verbroken te zijn. Bij een ander bedrijf bleek een gedeelte te zijn ingericht als woning. Verdere bijzonderheden zijn uitgebleven en werden er geen (ernstige) misstanden of overtredingen geconstateerd.”

Zowel na de controles in het voorjaar in Odijk als nu in Bunnik, kwamen meldingen binnen bij Bunniks Nieuws van bezorgde en verontwaardigde omwonenden en ondernemers. Zij vonden dat de controle leek op een inval en legden meteen de link met criminaliteit. De gemeente begrijpt dat, maar gaat het niet veranderen. ,,Het is voor inwoners en ondernemers wellicht een nieuw iets, maar de realiteit is dat er altijd al controles hebben plaatsgevonden.”

WORTELEN Aan de andere kant zijn er ook positieve reacties, van mensen die blij zijn dat er ‘nu eens goed gecontroleerd wordt’. De woordvoerder: ,,De andere realiteit is dat ondermijnende criminaliteit zich steeds meer weet te wortelen in juist die bedrijven waar het aan de voorkant wellicht allemaal goed en juist oogt. Op papier is niet altijd alles na te gaan. En met een aangekondigde controle door één of twee toezichthouders mist de gemeente misstanden en overtredingen die anders wel in beeld waren gekomen, simpelweg omdat men de tijd heeft om bepaalde aspecten te verbergen of in orde te maken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie