Zorgvilla Poort van Wijk biedt kleinschalige en persoonlijke dementiezorg in een huiselijke omgeving.
Zorgvilla Poort van Wijk biedt kleinschalige en persoonlijke dementiezorg in een huiselijke omgeving. Poort van Wijk

Zorgvilla voor kleinschalige dementiezorg

Nieuws

REGIO In het pittoreske Cothen ligt zorgvilla ‘Poort van Wijk’. Te midden van prachtige kersenbomen, middenin de natuur, staat het grote huis met een grote tuin eromheen. Deze zorgvilla is onderdeel van Stepping Stones Home & Care. Zij biedt kleinschalige en persoonlijke 24-uurs dementiezorg in een huiselijke omgeving. In de regio Utrecht heeft Stepping Stones vier zorgvilla’s. Naast Poort van Wijk in Cothen zijn de overige drie gelegen in Doorn, Vleuten en Zeist.

Gerrelt Bos is locatiecoördinator van Poort van Wijk en vertelt enthousiast over de zorgvilla: ,,Met warmte, sfeer en gezelligheid proberen we onze bewoners het gevoel van thuis te geven." Het aantal bewoners verschilt per locatie, maar in Cothen is ruimte voor 15 ouderen met dementie. Gerrelt coördineert de zorg en is onderdeel van een vast team van medewerkers. ,,Door met dezelfde mensen te werken, hebben we een vast zorgteam en herkennen we beter de behoeftes van onze bewoners. Hun welzijn en welbevinden vinden wij het allerbelangrijkst. Bovendien heeft familie een vast aanspreekpunt qua zorg. Dit is belangrijk bij dementie, want het is een grillige en onvoorspelbare ziekte.”

[Zorg op maat] De zorg draait 24 uur per dag door en is geheel maatwerk. ,,We kijken naar iemands verleden, gewoonten en behoeften”, voegt Lisette van Ginhoven toe. Zij is locatiemanager voor meerdere locaties van Stepping Stones in de omgeving Utrecht. ,,Zo staat de één graag om zeven uur op en slaapt de ander graag nog een paar uurtjes door. De één doucht graag ’s ochtend en de ander in de avond.” Bij iedere aanmelding volgt een zorgvuldig proces van het inventariseren van de wensen en het afleggen van een huisbezoek, tot aan een rondleiding en sfeer proeven in de zorgvilla. Lisette: ,,Wij kijken waar iemand het beste past qua groep en omgeving.”

[Familie] Familie, vrienden en bekenden zijn 24 uur per dag van harte welkom. Dit kan zijn om even op bezoek te komen, maar aanschuiven tijdens het eten of bij activiteiten wordt daarnaast zeker gewaardeerd. Ook het vieren van feestdagen en verjaardagen in de zorgvilla wordt gestimuleerd. De familie wordt betrokken bij het verblijf van hun familielid of partner en krijgt begeleiding en ondersteuning in het proces van dementie.

[Eigenwaarde] ,,Naast de dagelijkse huishoudelijke bezigheden, zoals een was opvouwen, de afwas doen, of samen koffie drinken, gaan we volop naar buiten", vertelt Gerrelt. ,,Iedere dag organiseren we een aantal activiteiten, zoals zingen, wandelen of samen de tuin in. Deelname is uiteraard niet verplicht, maar we proberen hiermee de eigenwaarde van de bewoners te stimuleren. We kijken continu naar wat ze zelf nog kunnen en zetten ze daarmee in hun kracht.”

Wil je een kijkje nemen in zorgvilla Poort van Wijk of in één van de andere zorgvilla’s in de regio Utrecht? Op www.steppingstones.nl vind je meer informatie en kun je contact opnemen met relatiemanager Nathalie van der Burg voor het plannen van een rondleiding of kennismaking.

advertentie