Gemeente kiest voor het gesprek met langparkeerders

Nieuws

Het college zegt dat de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA's) twee tot drie keer per week in de blauwe parkeerzones surveilleren. Parkeerproblemen worden dan direct met de betrokkenen besproken en waar mogelijk, opgelost. Het college voegt hieraan toe dat het niet mogelijk is, gezien de beperkt beschikbare capaciteit, dat deze BOA  ?s meerdere controles per dag zouden doen.

Via de BOA's is het college inderdaad ook op de hoogte van 'kampeerders' (auto's die langer dan de toegestane tijd een openbare parkeerplaats bezet houden) en 'blokkeerders' (zoals aanhangers en containers) die Fred Schenk in zijn vragen noemt.

In 2017 kreeg de gemeente hier twee klachten over. Dit soort situaties worden direct door de BOA ? aangepakt en zij spreken mensen hierop aan. Wanneer iemand niet meewerkt krijgt die persoon eerst een waarschuwing en daarna mogelijk een bekeuring.

Op de vraag van de Liberalen wanneer de gemeente gaat handhaven, zegt het college dat er in 2016 flink is gehandhaafd. Toen zijn er 37 waarschuwingen en 35 bekeuringen in de blauwe zones uitgedeeld. In dat jaar lag de nadruk meer op handhaven dan dit jaar het geval is.

In 2017 is er gekozen voor een geheel andere aanpak. "Omdat het waarschuwen en bekeuren voor ons op zichzelf geen doel is", zo zegt het college, "hebben we gekozen voor 'het gesprek' en preventieve acties."

Zo zijn er dit jaar blauwe parkeerschijven uitgedeeld. Voertuigen die zonder zo'n  schijf in de blauwe zone stonden kregen een parkeerschijf tussen de ruitenwissers.

Verder is er door de BOA's mondeling uitleg gegeven over de consequenties als men geen parkeerschijf zou gebruiken. Deze acties hebben in de periode mei tot september 8 keer plaatsgevonden in Bunnik en Odijk. Maar hoeveel parkeerschijven er precies zijn uitgedeeld zijn, is niet bijgehouden.

Feit is, dat er in de afgelopen twee maanden geen waarschuwingen of bekeuringen zijn uitgedeeld.

De gemeente evalueert eind dit jaar, of deze zachte aanpak, tot meer of minder resultaat heeft geleid.

advertentie