Woonvisie krijgt raadsdebat

29 november 2017 om 00:00 Nieuws

'Klein stedelijk' geschrapt

Kuun Jenniskens

ODIJK In Bunnik moeten tot het jaar 2030 een aantal van 1390 woningen worden gebouwd. Dat is nodig om de eigen bevolking de kans te bieden om in Bunnik te kunnen blijven wonen. Dit is het leidend principe achter de Visie op Wonen 2017-2022 die momenteel bij de gemeenteraad ligt, en waarin een aantal ambities zijn geformuleerd.

Tijdens het Open Huis zei Piet Koning namens wijkvereniging Kromme Rijn dat de hoogbouw echt tot het uiterste moet worden beperkt. Ook vroeg hij zich af waar het begrip 'kleinstedelijk' ineens vandaan komt? In Bunnik wordt doorgaans gesproken van 'dorpslandelijk'. Alle raadsfracties waren het hiermee eens en vroegen wethouder Erika Spil (P21) dit woord te schrappen. Ze voegde toe dat de Visie 4 bouwlagen acceptabel noemt voor Bunnik.

Wethouder Spil zei in haar presentatie dat iedereen die in Bunnik wil bouwen moet voldoen aan de eisen uit deze Woonvisie. Sociale woningbouw is een belangrijke pijler onder de Woonvisie. Het streven is dat de 20 procent wordt gehaald. Spil: "In de gemeente bestaat 16 procent van de woningvoorraad uit sociale woningbouw. De regio verwacht van ons 30 procent. Maar wij halen dit bij lange na niet."

Spil wil echt gaan bouwen om beweging te krijgen, omdat de woningmarkt op slot staat.

Raadslid Hein Hoitink (Liberalen) mistte nogal wat groepen in de Woonvisie. Hij vroeg zich af of er niet teveel focus ligt op lage- en middeninkomens, een categorie die Bunnik nauwelijks kent? Hij noemde het gegeven dat 58 procent van de Bunnikse huishoudens over een hoger inkomen beschikt. Wethouder Erika Spil is van mening dat mensen in deze hoge inkomenscategorie makkelijker eigen keuzes kunnen maken. "Er leven heel veel verschillende wensen. Focus is beter. Met een strakkere inzet behaal je betere resultaten. De categorie boven de 45.000 euro hebben we niet gedefinieerd."

Samen met Leny Visser (CDA) vroeg Hoitink zich bovendien af of deze Woonvisie niet snel is achterhaald, zeker omdat op 14 december de grootschalige woningbouwopgave 'Uitvoeringsstrategie' prominent op de agenda staat. De wethouder ziet hierin geen probleem omdat de Visie jaarlijks kan worden bijgesteld: "Over een jaar kijken we weer."

Leny Visser stelde vervolgens voor om op 14 december alleen een debat te houden in de gemeenteraad, zonder die avond een besluit te nemen. "Over deze Woonvisie zou ik liever een besluit nemen als we hebben gestemd over de Uitvoeringsstrategie'.  Hein Hoitink sloot zich hierbij aan. Henny Mourits zei namens P21 de Woonvisie geschikt te vinden om een besluit over te nemen.Omdat de meerderheid van de raad voor een meningsvormend debat is, komt de Woonvisie op 14 december op die manier op de raadsagenda te staan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie