Zonnepanelen op Kwartier; van wie is het dak?

25 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

WERKHOVEN, ODIJK Begin oktober is er namens de gemeente een subsidieaanvraag de deur uit gegaan voor zonnepanelen op de multifunctionele accommodatie Het Kwartier. Het gaat om het project Zon op Bedrijvendaken. De gemeente wil proberen met zonnepanelen op gemeentelijke daken het goede voorbeeld geven.

Econnetic bundelt meerdere subsidieaanvragen tot één grootschalig project. Het gaat om een SDE+ subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Econnetic heeft van de gemeente de opdracht gekregen om zoveel mogelijk Bunnikse bedrijven te enthousiasmeren. Naast Het Kwartier verzorgt Econnetic ook de aanvraag voor vijf Bunnikse bedrijven.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat Het Kwartier ook in beeld is geweest voor een Buurtstroomproject samen met de Energiegroep Bunnik. "Uiteindelijk bleken de technische aanpassingen die nodig waren voor een Postcoderoosproject te duur om hier nog een interessant rendement te realiseren."

De Energiegroep wil vooral ook ervaring opdoen met de Postcoderoosregeling - zo zegt de gemeentewoordvoerder. De Energiegroep legt samen met Buurtstroom Bunnik voor particulieren zonnepanelen op daken van de Gemeentewerf en bij boer Johan Vernooij in Werkhoven.

Maar voor grootverbruikers van energie, dus grotere bedrijven, is de gemeente gaan samenwerken met Econnetic. Met een grootverbruikersaansluiting kun je niet meedoen met de Postcoderoosregeling, maar wel weer een SDE subsidie aanvragen.

Rob Boerman zegt namens de beheerstichting Het Kwartier dat zij achter het zonneproject staan, maar dat ze eerst duidelijkheid willen hebben over de eigendomsverhoudingen. "Wij zijn de besprekingen gestopt. We moeten eerst weten van wie het dak is en van wie de zonnepanelen zijn. Mochten de panelen er bijvoorbeeld afwaaien, wie is er dan verantwoordelijk?"

De meningen zijn behoorlijk verdeeld. Volgens Boerman is het gebouw, en dus het dak, van de beheerstichting. Het juridisch eigendom ligt bij Het Kwartier, omdat zij het beheer en onderhoud verzorgen, en het economisch eigendom bij de gemeente.

Gemeentewoordvoerder Jasper Neyssen ziet het zo. "Het gebouw is van de gemeente. Van wie de panelen worden, daar moeten we nadere afspraken over maken en dat ook goed vastleggen. Ik kan me voorstellen dat de panelen ook van de gemeente worden - vanwege de subsidie. Bij de Gemeentewerf bijvoorbeeld stellen wij het dak ter beschikking, maar worden de panelen het eigendom van Buurtstroom."

Jasper Neyssen zegt de SDE subsidie aanvraag alvast te hebben gedaan. Dat kan namelijk maar twee keer per jaar. De regeling ging op 3 oktober weer open.

De energie die met de zonnepanelen wordt opgewekt is voor de gebruikers van Het Kwartier. Mits ze mee investeren. Met de subsidie kan het hele dak worden vol gelegd. Vanwege het grote dak kan veel energie worden opgewekt. Ook ouders zouden mee kunnen investeren in de panelen en het rendement opstrijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie