Afzien voor

een T-shirt

20 september 2017 om 00:00 Nieuws

Wat maakt de Norseman nu zo uniek en uitdagend?  

Een triatlon is een combinatie van drie duursporten te weten zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triatlon bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen. Zo ook de Norseman, tot zover niets bijzonders. Maar bij de Norseman springen de atleten om 5.00 uur 's morgens van een veerboot in het ijskoude water (slechts 13 graden) van de Hardangerfjord. Ze fietsen en rennen door weer en wind door de Noorse bergen en moeten daarbij ook nog enkele kilometers klimmen. De Norseman heeft een grote aantrekkingskracht: dit jaar waren er meer dan 5000 aanmeldingen van over de hele wereld. Om de veiligheid van de deelnemers te kunnen garanderen hanteert de organisatie echter een maximum van 250. Professionele langeafstandlopers die aan een gestelde limiet voldoen zijn verzekerd van een startbewijs, maar voor de overige deelnemers komt het neer op loten. Munro behoorde tot de gelukkigen en kon zich gaan voorbereiden.

Waarom wilde Munro graag deelnemen?

Munro: "Ik vind het fijn om mijn grenzen op te zoeken, om mezelf uitdagingen te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer kunnen dan ze denken, en dat geldt ook voor mezelf. Ik heb niet meegedaan om mezelf op de borst te kunnen kloppen of te laten zien hoe goed ik ben. Ik vroeg me gewoon af of ik het zou kunnen en toen ben ik er helemaal voor gegaan."

VOORBEREIDING Na de loting stond het leven van Munro helemaal in het teken van de Norseman. Hoe bereidde hij zich voor op de grote dag? Munro: "Naast mijn werk in de praktijk trainde ik iedere dag, maakte ik meer dan 25 trainingsuren per week. Dat omvatte natuurlijk veel zwemmen, fietsen en hardlopen. Tijdens de Norseman kom je jezelf fysiek en mentaal tegen, en je hebt een groot doorzettingsvermogen nodig om het te kunnen volbrengen. Ook daar heb ik veel op getraind."

Wat zijn succesfactoren om de Norseman te volbrengen?

Munro: "Natuurlijk zijn een optimale conditie en een groot doorzettingsvermogen belangrijk, maar daarnaast had ik het niet kunnen doen zonder de steun van een aantal zeer betrokken mensen. Voor de Norseman is een supportteam niet alleen verplicht, maar ook noodzakelijk. Mijn team bestond uit: Ben te Beek, ook een ervaren triatlonatleet, Lone Skov, een Deense vrouw die mijn passie deelt en met wie ik een relatie heb en Michelle Kofoed Krichau, ook een Deense doorzetter. Samen hebben we de hele route doorgenomen. Elk steentje en iedere kuil waren bekend zodat ik niet voor verrassingen zou komen te staan. Ook stonden zij langs de route om me te voorzien van steun, drinken en eten. Het feit dat zij vakantiedagen hebben opgenomen om mij te ondersteunen, om in de kou langs de route te staan om mij te verzorgen en op te peppen vervult me met grote dankbaarheid en ontroering. Dat mag best wel in de krant."

Zijn er prijzen te behalen bij de Norseman?

Munro: "Geen geldprijzen. De inkomsten gaan naar een goed doel. Er is 30.000,- euro gedoneerd aan Artsen zonder Grenzen. Maar voor de deelnemers die de finish halen is er een T-shirt. Voor de beste 160 is dat een zwart T-shirt, en voor de overige een wit T-shirt. Ik ben best wel trots dat het me gelukt is om een zwart T-shirt te behalen, het is een echte trofee. Een Amerikaanse atleet, Neveo Harrison, heeft het witte T-shirt gehaald, maar denkt dat er meer in zit. Ik ga hem daarbij helpen onder het motto: Back for Black!"  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie